Slovenské národné múzeum predstaví hudobnú históriu Bratislavy

Na vývoj hudobnej kultúry mesta od stredoveku po súčasnosť a na rôzne oblasti jej prejavov od liturgickej a duchovnej hudby je zameraná konferencia Hudba v Bratislave. Uskutoční sa vo štvrtok (27. 6.) a v piatok (28. 6.) v Brämerovej kúrii na Žižkovej ulici v Bratislave. Za Slovenské národné múzeum (SNM) o tom informovala Silvia Dydňanská.

26.06.2019 16:00
Slovenské národné múzeum Foto: ,
Slovenské národné múzeum.
debata

Konferenciu zorganizovalo Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum spolu s Katedrou muzikológie Filozofickej fakulty (FiF) Univerzity Komenského (UK) a tiež v spolupráci so Slovenskou muzikologickou asociáciou. Zameraná je tiež na hudobnú produkciu pre opernú scénu, populárnu hudbu až po súčasnú klubovú scénu. „Pozornosť počas nej upriamia aj na problematiku hudobného nástrojárstva. Referáty sú zamerané jednak na konkrétne pramene, osobnosti, inštitúcie, ale aj na metodologické problémy výskumu hudobnej historiografie vo vybraných oblastiach,“ uviedla Dydňanská.

Na konferencii predostrú výsledky svojich výskumov členovia riešiteľského kolektívu projektu Hudba v Bratislave, ktorý sa za podpory Agentúry na podporu výskumu a vývoja realizuje od roku 2015 v štyroch inštitúciách: Katedre muzikológie FiF UK ako hlavnom riešiteľovi, v SNM – Hudobnom múzeu, Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Ústave hudobnej vedy Slovenskej akadémii vied ako spoluriešiteľských inštitúciách. So svojimi príspevkami vystúpia aj pozvaní prednášajúci z partnerských inštitúcií v Bratislave, Budapešti, Brne, Viedni a Skopje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #Slovenské národné múzeum