Akcie v hradných múzeách oživia históriu

Akcie v hradných múzeách oživia históriu. Slovenské národné múzeum počas víkendu prinesie podujatia s nádychom dejín na hradoch Červený Kameň a Modrý Kameň.

28.06.2019 14:00
Červený Kameň Foto: ,
Na hrade Červený Kameň, ktorý sa týči nad obcou Častá, sa uskutoční Festival zabudnutých remesiel.
debata

Na hrade Červený Kameň, ktorý sa týči nad obcou Častá, sa uskutoční Festival zabudnutých remesiel. Návštevníka zavedie medzi majstrov do stredoveku. V Modrom Kameni môže verejnosť zažiť inscenované podujatie Svadba rodu Balašovcov. Na rovnomennom hrade ukáže svadbu ako najokázalejší rituál v živote vysokopostavenej spoločenskej vrstvy. Obe podujatia odštartujú v sobotu 29. júna.

Festival zabudnutých remesiel je zameraný predovšetkým na prezentáciu života stredovekého človeka – remeselníka. „Naši remeselníci na výrobu predmetov dennej potreby používajú originálne repliky dobových nástrojov a postupujú podľa stredovekých výrobných postupov a techník spracovania materiálu. Na festivale svoju zručnosť predvedú sviečkári, obuvníci a spracovatelia kože, kníhviazači, výrobcovia šípov, hrnčiari, kováči či výrobcovia papiera. Tým, že remeslo predvádzajú priamo na pľaci, návštevníci tak majú možnosť pozorovať proces výroby od počiatkov až po hotový výrobok,“ uviedol kultúrno-propagačný manažér SNM – Múzeum Červený Kameň Ľuboš Haršány.

Dianie na stredovekom trhovisku je doplnené celodenným programom šermiarsko-divadelných, tanečných, hudobných či kaukliarskych vystúpení. Vystúpi aj šermiarsky majster Peter Koza, ktorý je považovaný za zakladateľa historického šermu na Slovensku. Podujatie tiež ponúkne súťaž v stredovekom varení MajsterŠéf. „Okrem toho majú návštevníci možnosť nazrieť účinkujúcim do dobových táborov či ochutnať, čo dobré navarili. Na festivale je možné zatancovať si s profesionálnymi stredovekými tanečníkmi, deti si môžu vyrobiť vlastnú stredovekú hračku, ochutnať čerstvý syr vyrobený priamo na festivalovej lúke alebo si dať čaj o piatej s japonskými stredovekými rytiermi,“ avizoval Haršány.

Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Modrý Kameň a spoločnosť Fringia na Svadbu rodu Balašovcov na hrade Modrý Kameň pozývajú v sobotu o 18:00, 20:00 a 22:00. „Z rodiny Balašovcov z Ďarmôt a Modrého Kameňa, príslušníkov popredného uhorského šľachtického rodu, pochádza množstvo významných magnátov, protitureckých bojovníkov, politikov a dokonca aj literátov. Najznámejší z nich Valentín Balaša, renesančný básnik a polyglot, položil základy modernej lyrickej poézie a bol aj prvým autorom erotickej poézie v Uhorsku,“ priblížila vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Na pozadí životných príbehov hlavných aktérov sa na hrade Modrý Kameň rozohrá veľkolepé predstavenie dobovej svadby. Po delových salvách sprievodca v kostýme prevedie návštevníkov svadobnými zvykmi 17. storočia cez zásnuby, slávnostný obrad či dobovú hostinu Valentína Balašu. Na záver si záujemcovia z radov publika zatancujú a pripijú na zdravie spolu so svadobčanmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #Modrý kameň #hrady #múzeá #história