Národnou pamiatkou v Čechách sa stane aj kostol, kde padli parašutisti

Kostol, kde padli parašutisti po atentáte na Reinharda Heydricha, či náhrobky Jana Palacha a Jana Zajíce sa stanú v Čechách národnými kultúrnymi pamiatkami (NKP).

02.11.2019 13:00
chram sv. cyrila a metoda v ressslove ulici Foto:
Medzi české NKP bude patriť napríklad kostol sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe, ktorý bol posledným útočiskom parašutistov pri operácii Anthropoid.
debata (1)

Výber sa sústredil na obdobie od vzniku demokratického Československa po obdobiach dvoch totalít 20. storočia. NKP tvorí najvýznamnejšiu časť kultúrneho bohatstva Česka a vzťahuje sa na ne prísnejšia ochrana ako na iné kultúrne pamiatky.

"Sedem objektov a ich vyhlásenie za kultúrnu národnú pamiatku v súvislosti s 30. výročím novembrových udalostí spája, že sú istým symbolom boja za slobodu a demokraciu v tejto krajine v 20. storočí,” povedal český minister kultúry Lubomír Zaorálek.

Medzi NKP bude po novom patriť napríklad kostol sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe, ktorý bol posledným útočiskom parašutistov pri operácii Anthropoid. V kostole v júny 1942 hrdinsky čelili presile nacistov po atentáte na zastupiteľského ríšskeho protektora Heydricha.

Štatút NKP získa aj Larischova vila v Pardubiciach, ktorá je jedným z významných symbolov československého odboja. Počas druhej svetovej vojny tu boli veznení, vypočúvaní a popravení obyvatelia obce Ležiaky.

Národnou pamiatkou sa stane aj hrobka prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v Lánoch, ako symbol úsilia o boj a vznik samostatného Československa.

Na zoznam NKP sa dostane aj Hlávkov internátny dom v Prahe ako symbol úsilia študentov o obhájenie slobody a demokracie proti nemeckým okupantom 17. novembra 1939 a ako pripomienka študenta Jana Opletala, ktorého zabili ako účastníka protinacistickej demonštrácie 28. októbra 1939.

Ďalšia časť návrhov na nové národné pamiatky sa vzťahovala k neskoršej histórii, predovšetkým k rokom 1968 a 1969, k okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy a nastupujúcej normalizácie. Na zoznam NKP sa tak zapíše budova Československého rozhlasu v Prahe ako symbol proti okupantom v rokoch 1945 a 1968.

Najvyššiu pamiatkovú ochranu budú mať aj náhrobok Jana Palacha na Olšanských cintorínoch v Prahe od sochára Olbrama Zoubka a náhrobok Jana Zajíce na cintoríne vo Vítkove od rovnakého umelca. Palach a Zajíc sa upálili na protest proti ukupácii v roku 1968 a následnej normalizácii.

Návrhy na NKP, na rozdiel od kultúrnych pamiatok vyhlasovaných českým ministerstvom kultúry, musí schváliť vláda a platnosť nadobudnú 15. deň od uvedenia v Zbierke zákonov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #normalizácia #nacizmus #národná pamiatka