Vyšla známka k jubileu Vincenta Hložníka

"Umenie poštovej známky sa u Vincenta Hložníka vyvinulo celkom zákonite ako grafické majstrovstvo," uvádza Milan Mazúr.

05.12.2019 10:00
26 hloznik znamka 5dd3b61049c8a33310134c81... Foto:
Známku vydáva Slovenská pošta k stému výročiu narodenia významného umelca.
debata

Podľa riaditeľa Považskej galérie umenia v Žiline, ktorý mal k umelcovi blízky vzťah, Hložníkova tvorba predstavuje v slovenskom modernom umení výrazný prúd a radí ho k jeho najvýznamnejším zástupcom.

Všestranný výtvarník tvoril v oblasti maľby, grafiky, kresby, knižnej ilustrácie aj známkovej tvorby. „Je tiež autorom výtvarných realizácií v architektúre, významná je aj jeho sakrálna tvorba a množstvo vitráží,“ pokračuje.

Pri príležitosti stého výročia narodenia velikána slovenskej kultúry vydáva Slovenská pošta poštovú známku s portrétom Vincenta Hložníka a jeho prekreslenou ilustráciou z knihy Johathana Swifta Gulliverove cesty. Známka s názvom Deň poštovej známky: Vincent Hložník (1919 –1997) má nominálnu hodnotu 0,80 eura. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, kupónu, obálky a pečiatky je akademický maliar Dušan Kállay. Líniovú rozkresbu poštovej známky, kupón a obálku spolu s pečiatkou vytvoril František Horniak.

„Hložníkovi grafika poštovej známky imponovala, a to najmä predstavou o najmenšej výtvarnej kompozícii, o ďalších zložkách jej použiteľnosti a záujmu o ňu,“ pripomína Milan Mazúr.

Zároveň pošta vydáva aj obálku prvého dňa s pečiatkou First Day Cover s utorkovým dátumom a domicilom mesta Žilina. Motívom prítlače obálky je prekreslená ilustrácia Vincenta Hložníka z knihy Rozprávky od Hansa Christiana Andersena a na pečiatke je prekreslená ilustrácia Vincenta Hložníka. K známke vychádza aj nálepný list, kde je prekreslená ilustrácia Vincenta Hložníka z knihy Gottfrieda Augusta Bürgera Dobrodružstvá baróna Münchhausena. Aj ten navrhol Karol Kállay

© Autorské práva vyhradené

debata chyba