Ceny fotografov získali Tibor Borský a Andrea Kalinová

Fotografoval režisérov, spevákov, hudobníkov, výtvarníkov, hercov, špičkových zahraničných fotografov... "Dovolím si byť neskromný, ale je to najznámejšia československá fotografia vôbec," povedal Tibor Borský o snímke, ktorá takmer v každých dejinách kinematografie reprezentuje československú novú vlnu. A prebralo ju vyše tridsať svetových agentúr.

20.12.2019 16:00
22 tibor borsky  7239929 Foto:
Tibor Borský si prezval cenu Osobnosť slovenskej fotografie z rúk predsedníčky poroty Judity Csáderovej.
debata

Vyhlásili ho za Osobnosť slovenskej fotografie 2019. V bratis­lavských Klariskách pripomenul po prevzatí ocenenia širokú paletu svojej tvorby.

Od obrázkov starej Bratislavy cez fotografie filmárov, s ktorými sa stretával od čias štúdií na pražskej FAMU, až po drevené kostolíky na východe. Jeho fotografie spevákov a hudobníkov zdobili plagáty aj obaly platní, vychádzali v časopise Populár.

Málokto vie, že Tibor Borský robil fotografie aj na dvojalbum skupiny Collegium Musicum Konvergencie. Skupinu fotografoval v ruinách rozpadávajúceho sa domu. Zasiahla cenzúra, ktorá zákazom zahnala fotky do zabudnutia. Na obale si Marián Varga vyzlieka rifľovú bundu. A v ústach má cigaretu, čo sa vrchnosti tiež neveľmi páčilo. „Chcel som, aby z jeho otvorenej bundy vyliezali anjelici. Neprešlo to,“ prezradil ocenený fotograf.

Laureátkou ceny Fotograf roka 2019 sa stala Andrea Kalinová. „Bolo to príjemné prekvapenie. Ani som nevedela, že som bola nominovaná,“ povedala mladá fotografka. Ocenenie jej vyniesla spoluúčasť na fotografickej časti publikácie Architektúra starostlivosti, ktorú vydalo Artfórum. „Kniha mapuje a skúma stav a hodnoty slovenských liečebných domov neskorého modernizmu navrhnutých najmä v čase šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Zachytáva atmosféru kúpeľných zátiší, poprepletanú s nostalgiou predošlého času a bizarnosťou súčasnosti,“ vysvetlila svoje rozhodnutie porota.

„Na knihe som spolupracovala s fotografom a výtvarníkom Martinom Zaičekom, s ktorým roky vystupujeme ako skupina Opustené rekreácie. Na projekte sme pracovali od roku 2014. Jej textovú časť tvoria eseje viacerých autorov,“ prezradila Andrea Kalinová.

„Kúpele fungujú, ale inak ako kedysi. V dôsledku transformácie sa zmenili na wellnessy,“ pripomenula ocenená autorka. Jej fotografie zo série Neskorá sezóna, z ktorých sa mnohé dostali aj na stránky reprezentatívnej publikácie, už bodovali v súťaži Foto roka nedlho po tom, čo na projekte začala pracovať. V rámci slávnostného večera predstavila svoju tvorbu dokumentárnym filmom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #fotografia #Tibor Borský