Filip Kulisev sa stal Európskym profesionálnym fotografom roka

Filip Kulisev obdržal významné ocenenie zlatá kamera po druhý raz vo svojej kariére. Po prvý raz uspel v roku 2012 v kategórii príroda.

09.04.2020 18:00
Humpback whales in Antarctica Foto:
Humpback whales in Antarctica
debata

„Od roku 2013 som nesúťažil, preto som veľmi rád, že som opäť uspel v konkurencii mnohých svetových fotografov. Moja radosť je o to väčšia, že išlo o anonymné hlasovanie a porota nevedela koho sú fotografie, ktorým dala hlas. Následným spočítaním všetkých bodov to vyšlo na mňa. S dronmi fotografujem už niekoľko rokov, veľmi ma to baví, lebo prinášajú rôznorodé a fascinujúce pohľady na našu planétu. Je to veľmi perspektívny smer fotografického umenia,“ povedal Filip Kulisev, ktorý sa stal historicky prvým víťazom v tejto kategórii.

zväčšiť Orakei Korako New Zealand Foto: Filip Kulisev
Orakei Korako New Zealand Orakei Korako New Zealand

Porota Európskej federácie profesionálnych fotografov (FEP) ocenila u neho tri fotografie, záber na troch vráskavcov dlhoplutvých na Antarktíde, horúce pramene Orakei Korako na Novom Zélande a pestrofarebné čínske údolie Luoxiagou.

Dvadsaťjeden porotcov hodnotilo vyše 2.200 diel profesionálnych fotografov z 29 krajín v desiatich kategóriách. Porotca súťaže a viceprezident Združenia nemeckých profesionálnych fotografov Bernd Gassner ocenil tvorbu Filipa Kuliseva. „Filip Kulisev je pre mňa vždy inšpirácou. O svoju radosť z krajinnej fotografie sa dokáže podeliť s divákom. Pre mňa je jedným z velikánov našej branže,“ konštatoval Gassner.

Luoxiagou Valley China je jednou z troch... Foto: Filip Kulisev
Luoxiagou Valley China Luoxiagou Valley China je jednou z troch ocenených fotografií.

FEP združuje národné asociácie a prostredníctvom nich zastupuje viac ako 50 000 európskych profesionálnych fotografov. Slovensko zastupuje Asociácia profesionálnych fotografov SR. Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií.

Absolvoval dve stovky individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal desať kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #fotograf #dron