Čo potrebujú umelci od štátu?

Opatrenia v súvislosti s pandémiou spôsobujú škody fyzickým osobám, pracujúcim v kultúrnej oblasti vo výške 1 400 až 2 400 eur a v prípade právnických osôb 3 100 až 27 200 eur.

08.05.2020 13:00
natalia milanova tasr michal svitok Foto: ,
Ministerstvo kultúry pod vedením Natálie Milanovej bude v najbližších mesiacoch čeliť kríze spôsobenej pandémiou.
debata

Tieto stredné hodnoty vyplývajú z on-line dotazníka iniciatívy Stojíme pri kultúre, ktorý vyplnilo 470 fyzických aj právnických osôb. Odhady vzniknutej škody v dôsledku karanténnych opatrení pritom vysoko variovali.

Umelci preferujú pomoc od štátu formou paušálnej finančnej kompenzácie či odkladom platieb do Sociálnej poisťovne, opatrenia by podľa nich mali pretrvávať ešte niekoľko mesiacov po zrušení karanténnych obmedzení.

Inštitút kultúrnej politiky uvádza, že súčasné nastavenie minimálnej paušálnej podpory nezachytáva všetky subjekty a je aj otázne, nakoľko je výška poskytovanej sumy dostatočná a aká je administratívna náročnosť získania tejto pomoci. Umelci ako fyzické osoby preferujú tiež ďalšie formy pomoci, ako je odklad odvodov do Sociálnej poisťovne, odklad daňovej povinnosti a poskytnutie jednorazovej finančnej kompenzácie vybraných fixných nákladov.

Právnické osoby vysoko preferujú poskytnutie jednorazovej finančnej kompenzácie pre vybrané fixné náklady, nárokovateľnú zmenu dotačnej zmluvy, či možnosť presunutia dotácie do budúceho obdobia. „O ponuku preklenovacích úverov, ktoré pripravuje Ministerstvo kultúry SR so Slovak Investment Holding, má záujem deväť percent fyzických osôb a štrnásť percent právnických osôb,“ vyplýva z dotazníka.

Respondenti zdôrazňovali, že opatrenia by mali pretrvávať ešte niekoľko mesiacov po zrušení karanténnych obmedzení. Toto obdobie zároveň považujú aj za vhodný priestor na celkové a systematické prehodnotenie problematických oblastí, ktoré sú v kultúre dlhodobo odsúvané a neriešené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #finančná pomoc #škody #karanténa #Covid-19