J.K. Rowling venuje milión libier na pomoc ľuďom bez domova a obetiam domáceho násilia

Autorka Harryho Pottera J.K. Rowling venuje milión libier (v prepočte zhruba 1,15 milióna eur) charitatívnym organizáciám, ktoré v čase pandémie pomáhajú zraniteľným ľuďom.

09.05.2020 15:00
J. K. Rowling 2010 Foto:
Spisovateľka J. K. Rowlingová neprispela na charitu po prvý krát.
debata

Polovica peňazí poputuje na konto organizácie Crisis, ktorá pomáha ľuďom bez domova, a druhú časť dostane Refuge na pomoc obetiam domáceho násilia.

Spisovateľka dary oznámila minulú sobotu počas #HarryPotterDay na Twitteri a pripomenula výročie významných udalostí v jej príbehoch. „Dnes je 22. výročie Bitky o Rokfort, ale budem úprimná a poviem, že sa mi zdá nevhodné hovoriť o fiktívnych úmrtiach. Príliš veľa ľudí stráca svojich milovaných v skutočnom svete,“ napísala na sociálnu a mikroblogovaciu sieť a vysvetlila svoje rozhodnutie prispieť na pomoc najzraniteľnejším.

J.K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku – v začiatkoch jej spisovateľskej kariéry žijúcu zo sociálnej podpory – preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala najlepšie predávanou knižnou sériou na svete.

Na základe príbehov o Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých hlavného hrdinu bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe.

Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001). Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013), Hodvábnik (2014), V službách zla (2015) a Smrtiaca biela (2018).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #charita #Harry Potter #J.K. Rowlingová #koronavírus