Kontrola aj sponzoring kultúry. Ministerka Milanová predstavila plán

Novela zákona o RTVS, tlačového aj autorského zákona, boj proti hoaxom, obnova pamiatok z európskych zdrojov, transparentné konkurzy na vedúce pozície, lepšie podmienky pre sponzoring v kultúre aj revízia výdavkov na kultúru. Tak načrtla základný plán vo svojom rezorte ministerka kultúry Natália Milanová na včerajšom stretnutí s novinármi.

10.07.2020 08:00
Natália Milanová, ministerka kultúry SR Foto:
Natália Milanová, ministerka kultúry SR
debata

Počas uplynulých vyše sto dní ministerstvo kultúry zamestnávala najmä koronakríza a opatrenia na zmiernenie dosahu pandémie na ľudí a inštitúcie pôsobiace v kultúrnej oblasti. Teraz sa chystá vybudovať trvalejšiu formu fungovania rezortu, aby stav kultúry na Slovensku nebol natoľko závislý od toho, kto rezort v budúcnosti povedie, ale aby fungoval na dobre nastavených mechanizmoch.

Konkurzy podľa šablóny

Jednou z priorít ministerky je transparentnosť, všetky vedúce pozície by sa mali obsadzovať konkurzom s verejným vypočutím kandidátov a so zapojením kultúrnej obce aj odborníkov. „Pripravujeme novú smernicu, ktorá by mala byť pre celý rezort univerzálna, transparentná a objektívna,“ vysvetlila ministerka Milanová. Podľa jej slov by takáto smernica mala byť hotová v druhej polovici augusta.

„Poverenému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla Petrovi Kováčovi sme predĺžili mandát do konca júla, dali sme mu vypracovať návrhy na riešenie kritickej finančnej situácie divadla a ja verím, že k tomu pristúpi ako zodpovedný riaditeľ. Na základe toho sa rozhodneme, ako ďalej,“ odpovedala ministerka na otázku Pravdy o situácii v SND a prípadnom ďalšom predĺžení mandátu súčasnému generálnemu riaditeľovi.

Koronavírus uštedril ranu aj mnohým múzeám a galériám, ktoré počas izolácie prišli o príjmy zo vstupného. Rezort kultúry však napriek tomu trval na pokračovaní bezplatných vstupov do múzeí a galérií vo svojej pôsobnosti. Práve počas nedieľ je návštevnosť v múzeách tradične najvyššia, Pravdu preto zaujímalo, prečo teda nezvoliť na bezplatné vstupy aspoň iný deň? „Túto tému sme riešili veľmi živo a v tejto fáze sme sa rozhodli aj formou bezplatných vstupov podporiť návštevnosť kultúrnych inštitúcií, nech sa ľudia neboja ísť do múzea či do galérie, nech nemusia šetriť. Do budúcnosti uvažujeme, že by sme vstupy zadarmo presunuli na iný deň, určili niektoré vyhradené hodiny alebo to celkom prehodnotíme. Budeme sa tým ešte zaoberať,“ uviedla pre Pravdu ministerka Milanová.

Hodnota za peniaze, aj v kultúre

Ministerstvo kultúry má v pláne novelizovať zákony o RTVS a o koncesionárskych poplatkoch, aby RTVS dokázala financovať svoje úlohy verejnoprávneho vysielateľa a skvalitnila svoje služby. V pracovnej skupine pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa je zastúpená RTVS, odborná verejnosť z oblasti autdivízie, Európska únia vysielateľov (EBU) a ďalší. Zároveň sa realizuje finančná kontrola v RTVS, v Národnom osvetovom centre a plánuje sa audit v Slovenskom národnom divadle. Revízia výdavkov a merateľné ukazovatele a ciele majú pomôcť do kultúry zaviesť princíp hodnoty za peniaze.

Podľa tohto princípu by sa mala posudzovať aj reforma Matice slovenskej a zmeniť fungovanie Národného osvetového centra na modernú, otvorenejšiu inštitúciu zameranú na živú kultúru. Novela tlačového zákona by mala priniesť ochranu novinárov pri výkone ich povolania, najmä zamedziť zneužívaniu Trestného zákona na stíhanie novinárov pre tzv. poškodzovanie dobrého mena a ohováranie, za čo v súčasnosti hrozí osemročné väzenie. On-line médiá majú byť novelou zrovnoprávnené s ostatnými médiami v ich právach napr. na ochranu zdroja aj v zodpovednosti za šírený obsah.

Na pomoc kultúre a kreatívnemu priemyslu v čase koronakrízy bol prijatý balík noviel zákonov, ako napríklad dobrovoľné odvody umelcov do umeleckých fondov, väčší manévrovací priestor pre organizátorov kultúrnych podujatí napríklad predĺžením platnosti vstupeniek do konca budúceho roka, či odstránenie hrozby pokút za podujatia zrušené v dôsledku pandémie. Fond na podporu umenia na projekty umelcov a kultúrnych organizácií vyčlenil 1,2 mil. eur. Za 1,5 mil. eur sa do knižníc nakúpili nové knihy. Audiovizuálny fond zatiaľ podporil 202 žiadostí sumou takmer 4,8 mil. eur. Sú však tieto opatrenia na zmiernenie dosahov pandémie dostatočné?

„Ohlasy máme na jednej strane veľmi pozitívne, no nespokojné hlasy budú vždy,“ povedala pre Pravdu Natália Milanová. „Podieľali sme sa vytvorení viacerých podporných nástrojov, ktoré fungujú aj pod inými ministerstvami, napríklad riešenie nájmov cez ministerstvo hospodárstva. Pomoc prostredníctvom ministerstva práce kultúrna sféra zatiaľ čerpá na desať percent, čo je veľmi málo,“ vysvetlila ministerka. Ako dodala, sú to nové nástroje, ktoré si ľudia s kultúrou natoľko nespájajú a nemajú informácie často ani o fungovaní kultúrnych fondov, z ktorých by mohli financovať svoju činnosť.

„V čase pandémie sme v mimoriadnej výzve Fond podporil digitalizáciu, on-line vzdelávanie, tvorbu webstránok aj rezervačných systémov či marketingové aktivity, organizácie a inštitúcie prišli s mnohými projektmi a vďaka tomu budú lepšie pripravené na budúcnosť,“ dodáva riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčík. „Napríklad v hudbe síce bolo menej koncertov, chýbal živý kontakt, ale zato si hudobníci podali viac žiadostí o štipendiá, na podporu tvorby, takže majú možnosť pripraviť si pre publikum niečo nové,“ doplnil Kovalčík.

Z programu Obnovme si svoj dom sa tento rok rozdelí na obnovu pamiatok 12 miliónov eur, no dlh štátu v obnove pamiatok predstavuje takmer 5,5 miliardy eur. Ministerstvo chce preto získať čo najviac zdrojov z európskych fondov v rokoch 2021 – 2027 a zo 750-miliardového balíka fondu obnovy Slovensko ašpiruje na pomoc v sume 8 mld. eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová