Najvyššiu sochu Krista na svete majú Poliaci, meria 36 metrov

Najvyššia socha Ježiša Krista bola vysvätená v roku 2010 v západopoľskom meste Świebodzin. Dielo je vysoké tridsaťšesť metrov a o šesť metrov prerástlo asi najznámejšiu svetovú Krystovu sochu nad brazílskym mestom Rio de Janeiro.

22.11.2020 07:00
debata (5)
Prehliadku Be2can otvorí film Chlast Thomasa... Foto: Film Europe
kristus Prehliadku Be2can otvorí film Chlast Thomasa Vinterberga.

S nápadom postaviť obriu sochu Krista v Poľsku prišiel bývalý świebodzinský farár Sylwester Zawadzki. Pôvodne mal na mysli bežnú sochu, projekt však nabral na rozmernosti. Na monument sa zložili veriaci a sponzori. Oficiálne nie je zverejnená cena sochy, no povráva sa, že jeho cena je niekoľko miliónov zlotých.

Biela socha s pozlátenou korunou na hlave spočíva na šestnásť metrov vysokej vyvýšenine na kraji mesta. Podľa veriacich je dôkazom viery v Krista, podľa názoru iných stelesňuje gýč a megalomániu.

Inštaláciu sochy sprevádzali problémy. Žeriav nebol schopný zodvihnúť Ježišove paže a ramená vážiace tridsať ton a staviteľom znemožňoval montáž sochy silný vietor.

Druhá najvyššia socha Ježiša Krista na svete stojí v bolívijskej Cochabane, meria 34 metrov. Tretia dohliada na brazílske Rio de Janeiro. Vďaka podobnosti sochy Krista Spasiteľa z brazílskeho Ria si mesto Świebodzin zaslúžilo prezývku Świebodzineiro.

Ku katolíckej cirkvi sa stále hlási drvivá väčšina Poliakov. Podľa sedem rokov starého prieskumu agentúry CBOS sa za katolíkov považovalo 93% obyvateľov najväčšej stredoeurópskej krajiny.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Ježiš Kristus