Európska komisia varovala pred nátlakom na médiá

Európska komisia (EK) v pondelok varovala pred pokusmi vyvíjať nátlak na médiá po tom, ako slovinská vláda pozastavila financovanie národnej spravodajskej agentúry STA na základe kritiky zo strany predsedu slovinskej vlády Janeza Janšu. Informovala o tom agentúra AFP.

12.01.2021 08:41
debata (1)

Európska komisia (EK) v pondelok varovala pred pokusmi vyvíjať nátlak na médiá po tom, ako slovinská vláda pozastavila financovanie národnej spravodajskej agentúry STA na základe kritiky zo strany predsedu slovinskej vlády Janeza Janšu. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca EK vyzval umožniť médiám slobodne pracovať a uviedol, že verejnoprávne médiá „hrajú v Európskej únii osobitnú úlohu“. „Vyzývame všetky členské štáty, aby sa zdržali pokusov vyvíjať na ne tlak,“ uviedol hovorca EK Christian Wigand.

„Rozhodnutie týkajúce sa financovania agentúry je potrebné podrobne preskúmať na vnútroštátnej úrovni, samozrejme, príslušnými orgánmi,“ uviedol hovorca a dodal, že „situáciu budeme naďalej pozorne sledovať“.

Slovinská vláda svoje rozhodnutie o pozastavení financovania STA z decembra roku 2020 odôvodnila tým, že vedenie STA neposkytlo požadované údaje o finančných operáciách tlačovej agentúry. Vládny úrad pre komunikáciu (UKOM) každoročne poskytoval STA zhruba dva milióny eur.

Riaditeľ STA Bojan Veselinovič v reakcii na to pre štátnu televíziu uviedol, že UKOM poskytol všetky potrebné údaje. Pokiaľ ide o informácie o zamestnancoch a redakčnej činnosti, tie UKOM nedal, pretože by tým porušil mediálnu legislatívu.

Podľa agentúry AFP premiér Janša krátko po svojom nástupe do funkcie v marci minulého roku použil svoj účet na sociálnej sieti Twitteri na útok na médiá, ktoré spochybňovali spôsob, akým zvláda krízu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2. Janša vtedy médiá obvinil zo šírenia klamstiev, falošných správ a z toho, že slúžia záujmom opozície.

Vlani v októbri zasa Janša vo svojom tvíte označil STA „za hanbu národa“ a obvinil ju, že sa spreneverila svojmu názvu.

Príčinou tejto Janšovej kritiky bolo, že STA podľa jeho názoru poskytla viac priestoru rozhovoru s hudobníkom, raperom Zlatkom, ktorý kritizoval vládu, ako jeho stretnutiu s jeho blízkym spojencom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

STA bola založená v roku 1990, keď sa Slovinsko rozhodlo odčleniť od bývalej juhoslovanskej federácie.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #EK