Kúpite si kľúč od miestnosti, kde zomrel Napoleon?

Britská aukčná sieň Sotheby's ponúka na kúpu kľúč od miestnosti, v ktorej zomrel francúzsky štátnik a vojvodca Napoleon Bonaparte. Predať by sa mohol podľa odhadu za 3000 až 5000 libier, informovala agentúra AFP.

13.01.2021 09:00
Napoleon Foto:
Napoleon Bonaparte
debata

Trinásťcentimetrový kľúč zamykal dvere v dome na ostrove Svätá Helena na ktorom bol od roku 1815 do svojej smrti internovaný niekdajší cisár Napoleon Bonaparte. Podľa Davida MacDonalda z aukčnej siene siene Sotheby's sa kľúč našiel pred časom „v obálke uloženej v kufri v jednom škótskom dome“.

Do Škótska kľúč priviezol vojak Charles Richard Fox, ktorý bol na ostrove Svätá Helena v roku 1821, keď Napoleon zomrel. Predmet následne daroval svojej matke, ktorá bola veľkou obdivovateľkou bývalého francúzskeho cisára a to takou veľkou, že mu do vyhnanstva posielala sladkosti a knihy. Kľúč na predaj ponúkli práve potomkovia Foxovej matky, ktorí o jeho existencii dlho vedeli, až nedávno sa im ho ale podarilo objaviť.

Ku kľúču je pripevnený lístoček, na ktorom Charles Richard Fox píše, že sám kľúč vzal z paláca Longwood House na Svätej Helene po Napoleonovej smrti. Datovaný je rokom 1822.

„Často vidíme predmety spojené s Napoleonom, dôležité obrazy a nábytok z niektorého z jeho neuveriteľných sídiel,“ uviedol MacDonald. „Ale tento kľúč je čímsi silným, zvlášť keď je odo dverí v dome, v ktorom bol väznený, a k miestnosti, kde zomrel,“ dodal zástupca aukčnej siene.

Napoleon bol na ostrove Svätá Helena internovaný po prehratej bitke u Waterloo v roku 1815. Príčinou jeho smrti bola pravdepodobne rakovina žalúdka. V minulosti sa objavili i teórie o otrave arzénom, ten sa však podľa posledných analýz do jeho tela dostával počas dlhej doby, takže by cisár musel zomrieť oveľa skôr. Podľa niektorých zdrojov mu bol arzén podávaný ako liek proti syfilisu.
debata chyba
Viac na túto tému: #Sotheby's #Napoleon Bonaparte