Zomrela sólistka SĽUK-u Margita Skyvová-Dalmadyová

Sólistka Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) pôsobila tiež v Opere Slovenského národného divadla, v opere v rakúskom Linzi, aj ako pedagogička na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Zomrela vo veku nedožitých 90 rokov.

18.01.2021 11:02
debata (2)

Vo veku nedožitých 90 rokov zomrela 16. januára ráno speváčka Margita Skyvová-Dalmadyová. TASR o tom informoval Vladimír Kyseľ, odborný pracovník Centra pre tradičnú ľudovú kultúru.

Skyvová-Dalmadyová sa stala známou ako sólistka Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK), v ktorom pôsobila v rokoch 1950 až 1964. So SĽUK-om účinkovala aj v Bruseli na svetovej výstave EXPO 58 v programe prvého multimediálneho divadla Laterna magika. Najviac ju však preslávila postava Žofky v prvom slovenskom farebnom filme Rodná zem.

V 60. rokoch sa Skyvová-Dalmadyová začala intenzívnejšie venovať aj opernému spevu. Pôsobila v Opere Slovenského národného divadla aj v opere v rakúskom Linzi. V 70. rokoch začala pôsobiť aj ako pedagogička na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde zotrvala až do dôchodkového veku.

Venovala sa tiež vedeniu speváckych skupín v súboroch Lúčnica a Dimitrovec. Viedla aj spevácku skupinu Orchestra ľudových nástrojov pri Československom rozhlase a spevácku skupinu Vajana. Stala sa tak významnou propagátorkou ľudového spevu.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #SĽUK