Zomrel slovenský a európsky arabista a prekladateľ Ján Pauliny

Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel v pondelok (25. 1.) slovenský a európsky arabista a prekladateľ Ján Pauliny. Informuje o tom Literárne informačné centrum (LIC) na svojej webovej stránke.

26.01.2021 19:15
Jan Pauliny, arabista, prekladatel Tisic a... Foto: ,
Arabista Ján Pauliny sa zaslúžil okrem iného aj o preklad Tisíc a jednej noci.
debata

„Tisíc a jedna noc očarúva ľudí svojou exotikou, zápletkami, ľudskými typmi. Je zaujímavé, že už pred tristo rokmi si dobyla po prvýkrát Európu a jej šarm dodnes nevybledol. Príťažlivý je jej magický svet, snová realita, ktorá si podáva ruku so skutočnosťou. Je v nej čosi, po čom človek túži, a predsa je to neulapiteľné. Ako vôňa ruží,“ povedal Ján Pauliny v roku 2010 v rozhovore pre Pravdu. Práve jeho preklad Tisíc a jednej noci považujú literáti za jeho obrovský prínos pre slovenskú kultúru.

Pauliny bol tiež iniciátorom vzniku novej arabistickej disciplíny – výskumu arabskej ľudovej stredovekej náboženskej literatúry. V zahraničí patril k najcitovanejším slovenským vedcom v oblasti humanitných vied a prednášal na mnohých zahraničných univerzitách.

„Obrovským prínosom pre slovenskú kultúru je jeho preklad a interpretácia kompletnej zbierky arabských príbehov Tisíc a jedna noc,“ uviedlo LIC. Bol držiteľom viacerých ocenení.
debata chyba
Viac na túto tému: #arabistika