Podujatia v čase korony? Príručka radí, ako na to

Kultúra musí žiť - aj počas pandémie. Šancu, ako to dosiahnuť, ponúkli nemeckí experti, ktorí pred pár dňami zverejnili príručku s názvom Postupný návrat divákov a hostí: Integrovaný prístup pre kultúru a šport. Stručný, len 22-stranový materiál je akýmsi návodom, ako by sa v najbližšom čase mohli organizovať kultúrne a športové podujatia tak, aby sa zabránilo prenosu infekcie koronavírusu. Navrhuje konkrétne kroky aj prísne bezpečnostné opatrenia.

27.02.2021 07:00
kultúrne podujatie covid Foto:
Podľa autorov príručky by sa kultúrne podujatia mohli konať, keby diváci dodržiavali prísne opatrenia.
debata

Podobne ako na Slovensku, aj v Nemecku koronakríza tvrdo zasiahla kultúru a kreatívny priemysel. Odhaduje sa, že len vlani tam celkové straty v tomto sektore dosiahli 22,4 miliardy eur. Veľmi ťažko to doľahlo najmä na tie inštitúcie a ľudí v kultúre, ktorí si na seba zarábajú sami (napríklad umelci na voľnej nohe, malé firmy a združenia alebo súkromné múzeá), a nemôžu sa spoliehať na štát či samosprávu. Prísne opatrenia a dlhodobý lockdown ich zrazili na kolená.

Kultúrna scéna v Nemecku sa preto rozhodla, že nebude iba čakať so založenými rukami, ale konať. Spojila sa s rovnako postihnutými organizátormi športových podujatí a spoločne pripravili koncepciu, ktorú predložili verejnosti – len ako príspevok do diskusie.

"Myslím si, že príručka skutočne stojí na pevných nohách. Nemá poučovať. Musíme však rozhodne začať hovoriť o tom, ako aj s vírusom nájdeme cestu späť k nejakej podobe normálnosti,“ vysvetlil pre spravodajskú televíziu Deutsche Welle Martin Woelffer, intendant súkromného divadla Komödie am Kurfürstendamm v Berlíne.

Diváci sa nenakazili

Na zostavení príručky sa podieľalo vyše 40 kultúrnych a športových organizácií, ako aj 19 odborníkov – z oblasti hygieny, infektológie, virológie, epidemiológie, vzduchovej techniky, športovej medicíny, ekonómie i práva. Vychádzali pritom z najnovších vedeckých poznatkov a štúdií o koronavíruse a ochorení COVID-19.

V úvode pripomenuli, ako sa nákaza pomocou aerosólov šíri v uzavretých priestoroch, ale aj to, ako to možno vhodnými opatreniami obmedziť (napríklad vertikálnym vetraním – vháňaním vzduchu zdola a vypúšťaním v strope).

Autori súčasne zdôraznili, že pokiaľ ide o športové zápasy v halách, napríklad v basketbale či hádzanej, nemecké úrady koncom minulého leta povolili, aby sa na nich zúčastňovalo 20 percent divákov. Tak sa v krajine konalo 61 podujatí s takmer 58-tisíc návštevníkmi. Nie je však známy ani jeden prípad, že by sa tam niekto z prítomných nakazil. Ani jedno z tých podujatí nemožno označiť za potenciálne ohnisko infekcie, čo podľa tvorcov príručky znamená, že už vtedy prijaté opatrenia splnili svoj účel.

To isté platí aj pre futbalové zápasy, ktorých sa v Nemecku vlani na jeseň odohralo 72. Hoci na nich hľadisko zaplnilo dohromady viac ako štvrť milióna divákov, úrady tam nezaznamenali žiadny zdroj nákazy. Preverovali síce 47 návštevníkov, ani jedno podozrenie na prenos infekcie sa však nepotvrdilo.

Navrhované opatrenia

Autori príručky zostavili odporúčania, ktorými by sa mali riadiť organizátori kultúrnych a športových podujatí v uzavretých priestoroch (v divadle, kine, opere, koncertnej sále, v telocvični či v športovej hale), alebo pod holým nebom (festivaly, divadelné a filmové predstavenia vonku, koncerty, atletické preteky alebo športové zápasy).

Základ tvoria známe pravidlá ako dodržiavanie odstupu (minimálne 1,5 metra), hygiena (umývanie rúk, dezinfekcia), ochrana tváre (rúška, respirátory) či efektívne vetranie.

Čo sa týka (indoor) podujatí v uzavretých priestoroch, kapacita hľadiska by sa mala naplniť asi na 25 až 30 percent, no autori nevylučujú, že by divákov mohlo byť aj viac, ak sa bude priaznivo vyvíjať epidemiologická situácia – najmä s ohľadom na očkovanie. Lístky by sa mali predávať výlučne na konkrétne meno a identitu osoby pri vstupe kontrolovať, aby sa v prípade nákazy uľahčilo trasovanie.

Pri obsadzovaní miest na sedenie, prípadne na státie, presne radia, ako postupovať a dodržať bezpečnú vzdialenosť (1,5 až dva metre). Medzi dvoma radmi, kde sedia diváci, by mali zostať dva voľné. Zároveň však umožňujú, aby členovia jednej domácnosti sedeli spolu. Ak ide o školské predstavenie, deti by mali sedieť vedľa tých spolužiakov, s ktorými sedia i v lavici. Medzi jednotlivými triedami by sa v hľadisku mala zachovať vzdialenosť dva metre.

Konzumácia nápojov a potravín by sa na týchto akciách mala zakázať, rovnako i výdaj alkoholických nápojov pri podujatiach, kde by bolo viac ako tisíc návštevníkov. Dôraz sa kladie tiež na kontrolu – personál by mal sledovať, či ľudia nosia rúška a respirátory, či dodržiavajú rozstupy, či sa netlačia pri vchodoch a východoch alebo pri čakaní na toaletu.

Nádej na zlepšenie

Pravidlá pri tzv. outdoorových, teda vonkajších podujatiach sú takmer rovnaké. Akurát hľadisko by sa vraj divákmi mohlo zaplniť na 35 až 40 percent a medzi radmi sediacich by stačilo uvoľniť iba jeden rad.

Ak by si charakter akcie vyžadoval voľný pohyb divákov, možno podľa autorov opatrenia doplniť aj o preukazovanie osôb negatívnym antigénovým testom na koronavírus, ktorý by nemal byť starší ako jeden deň, alebo potvrdením o zaočkovaní.

V príručke sa nespomína nijaký termín, odkedy by sa tieto pravidlá mali zaviesť. Je to vlastne iba návrh. Podľa Woelffera chceli autori len upozorniť, že je tu nová koncepcia. "Chceli len povedať: Pozrite, sú možnosti, všetky sú tam. Musíme ich len presadiť, aby sme znovu mohli otvoriť,“ zhodnotil.

Predložená príručka je tak azda predzvesťou, že kultúre konečne svitne na lepšie časy. Možno nie je riešením, ale aspoň nádejou…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra online