Na Liverpoolskej univerzite sa dá vyštudovať The Beatles

V magisterskom štúdiu ide skôr o obsiahlejšie skúmanie dedičstva, cestovného ruchu a kultúry v Liverpoole a Británii. To, čo dostalo The Beatles do sveta, bola aj jedinečná kultúra Liverpoolu, tvrdí škola.

27.02.2021 18:00
debata
The Beatles a Don't Let Me Down

Liverpoolská univerzita ako prvá na svete ponúka možnosť absolvovať štúdium zamerané na štvoricu zrejme najslávnejších rodákov tohoto severoanglického mesta. Od septembra otvorí The Beatles: Hudobný priemysel a odkaz. Odbor zameraný na legendárnu hudobnú skupinu je určený záujemcom o hudobný a kreatívny priemysel, ale tiež zamestnancom múzeí, galérií alebo ľuďom z cestovného ruchu a zábavného priemyslu.

Slávni rodáci sa dodnes prechádzajú po svojom... Foto: mesto Liverpool
the beatles sochy liverpool Slávni rodáci sa dodnes prechádzajú po svojom meste - v Liverpoole im postavili sochy.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr v 60. rokoch minulého storočia utvárali podobu popovej hudby a preslávili i svoje rodné mesto. Skupina, ktorá sa rozpadla v roku 1970, patrí medzi najúspešnejšie a najuznávanejšie kapely v histórii populárnej hudby. Dodnes žijú spevák a basgitarista kapely Paul McCartney (78) a bubeník Ringo Starr (80).

Odbor The Beatles: Hudobný priemysel a odkaz sa zameriava na význam formácie pre hudobný priemysel, populárnu kultúru či turizmus v 21. storočí, povedala vedúca programu Holly Tesslerová.

Areál Liverpoolskej univerzity. Foto: University of Liverpool
liverpoolska univerzita Areál Liverpoolskej univerzity.

„V tomto magisterskom štúdiu ide skôr o obsiahlejšie skúmanie dedičstva, cestovného ruchu a kultúry v Liverpoole a Británii než o rolu, akú v tom zohrali The Beatles,“ citovala Tesslerovú agentúra DPA.

Vyučujúci Mike Jones však zdôraznil, že nový študijný odbor bude skúmať hlboký vzťah medzi skupinou a mestom. „Liverpool by nemal byť vnímaný len ako rodisko The Beatles, ale aj ako ich kolíska. To, čo dostalo The Beatles do sveta, bola čiastočne jedinečná kultúra Liverpoolu,“ povedal Jones.
debata chyba