Červený Kláštor obnovia - s pivom, medovinou aj meditáciou

Múzeum Červený Kláštor na Zamagurí pripravuje obnovu niekoľkých objektov a vybraných častí kláštora kartuziánov. Projekt „Červený Kláštor – znovuzrodený“ má zásadným spôsobom zmeniť ich doterajšiu podobu. Priblížiť a „znovuzrodiť“ chce vybrané niekdajšie funkcie kláštora, ako bola výroba piva a medoviny či produktov z liečivých rastlín.

28.02.2021 09:00
debata
Červený kláštor: história kláštora kartuziánov... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Červený kláštor Červený kláštor: história kláštora kartuziánov siaha do 14. storočia.

Pamiatkový úrad Slovenskej republiky ako správca kláštora už hľadá dodávateľa prác. Podľa oznamu zverejnenom vo vestníku Úradu verejného obstarávania je celková predpokladaná hodnota zákazky 392 509 eur bez DPH. Projekt bude financovaný z fondov Európskej únie. Záujemcovia môžu predkladať svoje ponuky do 25. marca do 10:00. Práce na obnove by mali trvať viac ako rok.

Letecký pohľad

Cieľom projektu je zatraktívniť pre návštevníkov dva objekty kláštorného areálu formou zážitkovej návštevy tejto kultúrno-historickej pamiatky. Zároveň chce múzeum vytvoriť podmienky pre doškoľovacie aktivity v oblasti ochrany pamiatok. Plánuje vytvoriť novú ponuku pre návštevníkov, v rámci ktorej oživí niektoré súčasti života mníchov v minulosti.

Medzi ne patrí napríklad výroba piva a medoviny v kláštornom pivovare či fermentárni medoviny, a výroba produktov z liečivých rastlín v Cypriánovej lekárni. Múzeum sa zameria aj na výchovno-vzdelávacie aktivity určené deťom v kláštornej škole a poskytovať chce aj priestor pre hlbšiu a dlhšiu meditáciu bez významnejších zásahov civilizácie (Digital detox camp).

Rovnako plánuje ponúknuť úplne prerobenú modernú a návštevnícky atraktívnu múzejnú expozíciu zloženú z troch častí. Priblíži v nej dejiny Červeného Kláštora, mníšske rády na Slovensku a dejiny pamiatkovej starostlivosti na Slovensku. Ako sa ďalej uvádza v oznámení vo vestníku, obnova a nová funkčná náplň časti kláštora má zabezpečiť schopnosť nielen udržať nadobudnutú podobu, ale aj generovať výnosy. Tie by mohli umožniť ďalej pokračovať v obnove kláštorného komplexu.

História kláštora kartuziánov v obci Červený Kláštor (okr. Kežmarok) siaha do 14. storočia. Národná kultúrna pamiatka patrí k najvýznamnejším pamiatkam tohto druhu na Slovensku a je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou v správe Pamiatkového úradu SR.

Prvú expozíciu v kláštore zriadilo Východoslovenské múzeum Košice v roku 1966. V rokoch 1999 – 2007 v kláštore prezentovalo svoju expozíciu Ľubovnianske múzeum zo Starej Ľubovne. Od roku 2008 je návštevníkom sprístupnená múzejná expozícia, ktorú zriadil Pamiatkový úrad SR a nezisková organizácia Cyprian.
debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Červený kláštor