Rada vlády pre kultúru sa zmení

Rade vlády SR pre kultúru by sa mohol navýšiť počet členov a zároveň zmeniť názov. Vyplýva to z predloženého materiálu Ministerstva kultúry SR (MK SR), ktorý je do 4. marca v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

28.02.2021 08:36
debata (1)

Návrh šéfky rezortu Natálie Milanovej (OĽaNO) má aktualizovať štatút Rady vlády SR pre kultúru platný od septembra 2012 a jej názov zmeniť na Radu vlády SR pre kultúru a kreatívny priemysel. Do medzirezortného pripomienkového konania sa zatiaľ zapojila Komora reštaurátorov, ktorá by chcela v rade vlastného stabilného člena. Jeho členstvo v rade by pritom nemalo byť závisle napríklad od volieb valného zhromaždenia.

V štatúte aktualizovanej rady by sa malo jej zloženie zmeniť tak, aby zodpovedalo medzirezortnému charakteru verejných kultúrnych politík.

Navýšiť by sa mal aj počet členov z pôvodného počtu 25 na 27. Do rady sa totiž začleňuje novovzniknuté Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Ministerstvo spravodlivosti SR vo funkcii gestora témy ochrany slobody prejavu a ďalších ľudských práv a slobôd. MK SR doplnilo, že rada sa rozšíri aj o Úrad priemyselného vlastníctva SR, s ktorým dlhodobo spolupracujú v otázkach duševného vlastníctva.

Do medzirezortného pripomienkového konania sa zatiaľ zapojila Komora reštaurátorov, ktorá by chcela v rade vlastného stabilného člena. Komora reštaurátorov, ktorá zastupuje 185 členov, v pripomienke uviedla, že zo všetkých profesijných komôr zriadených zákonom je na Slovensku jedinou, ktorá sa zaraďuje do oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. Svoju žiadosť o členstvo zdôvodnila aj tým, že reštaurátori pôsobia nielen v oblasti kultúry, ale aj v užšej oblasti kreatívneho priemyslu. Dodala, že reštaurátori sa podieľajú zásadným spôsobom na uchovávaní kultúrneho dedičstva na Slovensku. „Domnievame sa, že táto naša požiadavka jedného stabilného zástupcu v rade nie je prehnaná, ak predkladateľ v návrhu štatútu už teraz navrhuje, aby rada mala minimálne 27 členov,“ zhodnotila.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika