Plán reforiem rieši aj knižnice, pamiatky a médiá

Dlhoočakávaný návrh, ako by sa mala zreformovať oblasť kultúry, je už na svete. Počíta s investíciami vo výške 246,5 milióna eur a má byť akýmsi "kompasom pre najbližšie roky". Dokument, ktorý ministerstvo kultúry zverejnilo v pondelok, sa sústreďuje na päť zásadných reforiem - kultúrneho a kreatívneho priemyslu, knižničnej siete, zbierkových fondov, starostlivosti o kultúrne pamiatky, no aj plurality a dôveryhodnosti médií.

10.03.2021 08:00
Natália Milanová Foto:
Ministerka kultúry SR Natália Milanová
debata (1)

Ako uviedla šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO), navrhované zmeny môžu byť súčasťou národného plánu obnovy, ale ak to nevyjde, budú sa ich snažiť presadiť aj pomocou iných zdrojov – napríklad z eurofondov alebo zo štátneho rozpočtu. Zverejnený materiál s názvom Reformy pre udržateľný rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu na 42 stranách analyzuje situáciu v rezorte a navrhuje riešenia.

Pokiaľ ide o prvú oblasť, autori konštatujú, že v kultúrnom a kreatívnom priemysle pandémia koronavírusu spôsobila výpadok príjmov až do výšky 88 percent. Navrhujú preto zriadenie agentúry pre rozvoj tohto priemyslu, vytvorenie podporného fondu, ale aj strešnej organizácie pre umelcov a vznik platformy pre odbyt výrobkov tradičných remesiel. Náklady na tieto kroky odhadujú na 61 miliónov eur.

Ďalších 101 miliónov má ísť na reformu štruktúry a kvality knižničnej siete, napríklad na zmenu zákona o knižniciach, na pasportizáciu, zavedenie jednotného knižnično-informačného systému, digitalizáciu kníh a zriadenie tzv. bibliobusov, ktoré by umožnili požičiavanie kníh v odľahlejších obciach.

Na ochranu kultúrneho dedičstva plánuje dať rezort 75 miliónov eur. Tie majú smerovať do vybudovania depozitárov pre múzeá, galérie a knižnice, ale aj do vytvorenia centrálneho depozitára pre RTVS. Autori zároveň upozorňujú, že až štvrtina nehnuteľných kultúrnych pamiatok na Slovensku je v narušenom alebo dezolátnom stave. Napraviť to majú reformy za 6,5 milióna eur – nové metodiky starostlivosti o pamiatky, pre rozhodovanie pamiatkových úradov a pasportizácia pamiatok vo vlastníctve štátu.

Tri milióny eur chce rezort vyčleniť na reformu plurality a dôveryhodnosti médií. Ide najmä o boj proti šíreniu dezinformácií a konšpirácií. Ako totiž autori varovali, podľa prieskumu im u nás verí až 56 percent respondentov, čo sú najhoršie výsledky spomedzi desiatich krajín strednej a východnej Európy.

Riešením majú byť etické kódexy (profesijné štandardy), ktoré si stanovia samotné médiá. Štát pritom zabezpečí vytvorenie informačného systému na ich dodržiavanie. Zlepšiť sa má tiež registrácia (zoznam periodickej tlače, register nezávislých producentov, nositeľov autorských práv či evidencia audiovizuálnych diel).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika