Bol to rok omylov, hodnotí Fórum kreatívneho priemyslu

Rok 2020 bol v kontexte pandémie rokom omylov v komunikácii i v nastavovaní riešení, tiež však rokom hľadania vzájomného porozumenia. Vo svojom hodnotení prvého roka vlády a Ministerstva kultúry (MK) SR to uviedlo Fórum kreatívneho priemyslu (Creative Industry Forum - CIF).

12.03.2021 12:04
natalia milanova tasr michal svitok Foto: ,
Ministerstvo kultúry pod vedením Natálie Milanovej malo čeliť kríze spôsobenej pandémiou.
debata

Projektová manažérka CIF Slavomíra Salajová priznala, že očakávania kultúrnej obce od ministerstva boli a sú väčšie. „Vo všeobecnosti vláda zlyhala v koncepčnom nastavení pomoci, čo sa následne ukázalo ako zásadné pre konkrétne právne formy a životné situácie. Súvisí to však aj so stavom, v akom rezort ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) prevzala, a tiež s faktom, že sa naplno prejavil deficit predchádzajúcich rokov – dlhodobé neriešenie otázok systémových reforiem, chýbajúca verejná diskusia, nedostatok dát a nepripravenosť verejných politík,“ skonštatovala.

Preto okrem prípravy viacerých finančných nástrojov za podstatnú aktivitu ministerstva považuje vyrokovanie podmienok realizácie verejných kultúrnych podujatí a výnimiek, ktoré umožňujú napríklad pokračovať v audiovizuálnej produkcii i v súčasnom období. „Anticovidové zákony v oblasti kultúry, napríklad zdobrovoľnenie odvádzania dvojpercentného príspevku, tiež pozitívne pomohli zmierňovať negatívne dosahy,“ dodala.

Za prínos považuje fakt, že rezortu sa podarilo nielen uchovať a spustiť všetky vlastné dotačné programy, ale aj zvýšiť peniaze na kultúru vo verejných dotačných fondoch. „Pozitívom je fakt, že sa v roku 2020 podarilo realizovať aj výzvu na podporu projektov z programu Kultúra znevýhodnených skupín tak, že sa konečne vyčerpala za nediskriminačných podmienok celá alokácia peňazí,“ skonštatovala.

Ocenila aj novú smernicu pre výberové konania štatutárov podriadených organizácií, rovnako aj prípravu reformných zámerov. „Nejasné postavenie ministerstva voči plánu obnovy vyvolalo viacero výziev smerujúcich k posilneniu významu kultúry aj voči plánu obnovy. Aktuálne zverejnený plán reformných zámerov ministerstva kultúry tak určite možno považovať za pozitívny krok,“ poznamenala.
debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna politika