Máme eurobankovku s Matúšom Čákom. Suvenírovú

Pri príležitosti 700. výročia úmrtia najznámejšieho pána Trenčianskeho hradu vydalo v tomto roku Trenčianske múzeum v Trenčíne svoju prvú suvenírovú eurobankovku s nulovou nominálnou hodnotou. Bankovka s podobizňou Matúša Čáka Trenčianskeho, s hradom z obdobia Matúšovho vládnutia a jeho rodinným erbom, je vytlačená na bavlnenom papieri ako originálne eurobankovky a obsahuje ochranné prvky ako sú napríklad vodoznak, hologram, UV ochranné prvky, bezpečnostný pásik a iné. Každá bankovka je unikátna - s vlastným číslom, rokom vydania a poradovým číslom série.

13.03.2021 06:00
souvenir-bankovka - matus-cak-trenciansky-a-hr Foto:
Suvernírová eurobankovka s podobizňou ,,pána Váhu a Tatier" zobrazuje aj hrad z obdobia Matúšovho vládnutia a jeho rodinný erb, je vytlačená na bavlnenom papieri ako originálne eurobankovky a obsahuje ochranné prvky.
debata

Suvenírové eurobankovky vyrobila spoločnosť Oberthur Technologies v Paríži, ktorá tlačí aj pravé eurobankovky. Tvorcom myšlienky jedinečného konceptu „0 Euro Souvenir“ je Francúz Richard Faille.

Jeho nápad sa prvýkrát zrealizoval v roku 2015 vo Francúzsku a nasledujúce roky ho rozšíril aj do ďalších krajín EU. Cieľom projektu je podpora a propagácia turistického ruchu v Európe, zvyšovanie povedomia verejnosti o kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, známych osobnostiach a podujatiach v jednotlivých krajinách Európy.

Predaj originálnej suvenírovej bankovky Matúša Čáka Trenčianskeho bude zahájený pri otvorení expozície „Pán Váhu a Tatier“, ktorú múzeum plánuje pre verejnosť otvoriť na Trenčianskom hrade po uvoľnení epidemiologických opatrení (predpokladá sa v polovici apríla 2021). Záujemcovia si budú môcť bankovku zakúpiť v Župnom dome na Mierovom námestí v Trenčíne a vo všetkých pobočkách Trenčianskeho múzea. O presnom termíne začiatku predaja bankovky bude múzeum informovať na webovej stránke a na sociálnych sieťach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bankovka #Trenčianske múzeum