Cenu Dominika Tatarku získal režisér a publicista Daniel Liška

Nositeľom ceny Dominika Tatarku za rok 2020 sa stal režisér dokumentárnych filmov a publicista Daniel Liška. Udelili mu ju za monografiu Jakoby, ktorá približuje život a dielo košického výtvarníka Júliusa Jakobyho. Liška sa na nej podieľal ako editor.

16.03.2021 18:00
debata

Informoval o tom Radovan Kazda, asistent pre komunikáciu z Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika. Prezident inštitútu Peter Zajac spolu s jeho riaditeľom Petrom Gondom a expolitikom Františkom Mikloškom odovzdali nositeľovi cenu a ako výtvarný dar obraz Adama Szentpéteryho Kompozícia V, AS4.

Daniel Liška je autorom viacerých cestopisných textov a dokumentárnych filmov predovšetkým z horských oblastí Ázie. Jeho posledný filmový dokument je venovaný obnove nástenných malieb v kostole v spišskej obci Poráč. V roku 1996 s Ladislavom Snopkom editoval knihu Marcela Strýka Za vlastný život. V roku 2003 vydal básnickú zbierku 44.

Cena Dominika Tatarku je známym kultúrnym a literárnym ocenením. Autorovi sa udeľuje za výnimočné dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a v tomto zmysle nadväzuje na duchovný odkaz Dominika Tatarku. Cena sa odovzdáva od roku 1995, vždy za knihu, ktorá vyšla v predošlom roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #cena #literatúra #Cena Dominika Tatarku #Daniel Liška