Pamätník na Dargove čaká rekonštrukcia, kraj vyhlasuje obstarávanie

Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlasuje verejné obstarávanie na rekonštrukciu Pamätníka oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku. Ak obstarávanie pôjde podľa plánu, s obnovou národnej kultúrnej pamiatky by sa mohlo začať ešte pred letom, pričom práce by mali trvať šesť mesiacov.

19.03.2021 16:00
debata

Na rekonštrukciu ešte na rok 2020 vyčlenil kraj 315-tisíc eur, z dôvodu pandémie však Zastupiteľstvo KSK tento zámer presunulo na nasledujúce obdobie.

Obnovou už prešlo súsošie aj expozícia v priľahlej Sieni bojovej slávy, ktorú rovnako ako pamätník spravuje Centrum kultúry Košického kraja. Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku je tento pamätník jedným z kľúčových pamätných miest v kraji.

„Pripomína 22-tisíc padlých v bojoch za oslobodenie východného Slovenska na prelome rokov 1944 a 1945, preto nám záleží, aby bol Dargov dôstojným spomienkovým miestom na udalosti oslobodenia od nacizmu. O rekonštrukcii tohto pamätníka, ktorý bol odhalený v roku 1955, sa na župe rozpráva roky. Od svojho nástupu na Úrad KSK to vnímam ako záväzok voči východniarom. Som preto rád, že sa nám podarilo posunúť bližšie k rekonštrukcii,“ povedal Trnka.

Čas sa podľa kraja viditeľne podpísal najmä na stave dlažby na ploche pred pamätníkom a na schodoch, ktorá je na mnohých miestach poškodená. Uvoľnené mramorové platne pred pamätníkom v rámci rekonštrukcie demontujú, očistia a opätovne osadia. Veľmi poškodené dlaždice nahradia identické nové.

Komplexnou obnovou prejde aj schodisko pred pamätníkom. Na príjazdovej ceste a priľahlom parkovisku pribudne nový asfaltový koberec. Taktiež budú osadené betónové parkovacie zábrany, ktoré oddelia asfaltové parkovisko od pešej zóny s mramorovým povrchom. To zabráni vjazdu áut bližšie k pamätníku, čím v minulosti dochádzalo k poškodzovaniu dlažby.

„Do rekonštrukcie pamätníka plánujeme v rámci možností vniesť aj zelené prvky. Súčasné svietidlá nahradíme úspornými LED s rovnakou svietivosťou, ale s energetickou úsporou 40 percent. Rovnako chceme vyriešiť zachytávanie zrážkových vôd zo spevnených plôch v areáli, ktoré odvedieme do novonavrhnutej retenčnej nádrže, takže budú využívané na závlahu zelene,“ priblížil Trnka.

Zanedbané a prestarnuté dreviny podľa neho nahradia novými alebo prestrihajú a odstránia poškodené časti. Takisto je v pláne opätovná výsadba zelene v kvetináčoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #rekonštrukcia #Dargovský priesmyk #národná kultúrna pamiatka