Kežmarok začína s obnovou renesančnej zvonice

Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou zvonice, ktorej vznik sa datuje do roku 1515.

20.03.2021 14:00
zvonica Kežmarok Foto: ,
Kežmarská zvonica
debata (1)

Ako za mesto uviedla Barbora Sosková, celkový rozpočet rekonštrukcie je vo výške 410 404,42 eura, pričom samospráva získala 247 401 eur ako podporu cez dve výzvy z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja. Zvyšok dofinancuje mesto z vlastných zdrojov.

Zvonica sa nachádza v centre mesta a stojí v tesnej blízkosti Baziliky sv. Kríža, ktorej dejiny siahajú do 13. storočia a ktorú často navštevujú nielen domáci, ale aj zahraniční turisti.

„Považuje sa za najkrajšiu kampanilu na Spiši a teším sa, že ju obnovíme, a uchováme tak kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie,“ vyhlásil primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Na odovzdávaní symbolického kľúča k zvonici sa okrem neho zúčastnil aj predseda kraja Milan Majerský. Farár a rímskokatolícky dekan farnosti Kežmarok František Trstenský zvonicu pred odovzdaním ešte požehnal.

Rekonštrukcia zvonice je rozdelená na dve fázy. Prvá podľa Soskovej pozostáva z opravy a náterov fasády, kladenia vonkajšej zámkovej dlažby a opravy oplechovania parapetov. Súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné opravy.

V druhej fáze sú zahrnuté rekonštrukčné a reštaurátorské práce zamerané na reštaurovanie sgrafitovej výzdoby a historických omietok, nanesenie farebnej povrchovej úpravy, lazúr a v neposlednom rade reštaurovanie kamenného portálu so schodmi.

Stavba zvonice má pôdorys štvorca, v jej vnútri sú na drevenej konštrukcii zavesené tri zvony, pričom najstarší je z roku 1525.

Na troch stranách fasády sa nachádzajú veľké arkádové zvukové okná. Na južnej strane sú umiestnené strieľne, stavba mala v minulosti fortifikačný charakter. Sgrafitová výzdoba mala podľa tradície zlatý podklad, preto ju nazývali zlatou vežou.

Zvonicu zdobí renesančná štítková atika s erbmi cisárskeho habsburského rodu, Uhorska a mesta Kežmarok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kežmarok #zvonica