Taliani slávia Danteho deň. Pripomenul ho aj pápež

Taliansky prezident Sergio Mattarella i pápež František pripomenuli odkaz stredovekího básnika Danteho. Od jeho úmrtia uplynie 700 rokov až v septembri, ale dnes slávi celé Taliansko tzv. Danteho deň, podľa dôležitého dňa jeho najslávnejšieho diela Božská komédia. Z nej bude vo štvrtok večer (25. marca) čítať v priamom prenose z prezidentského paláca herec Roberto Benigni, informovala agentúra ANSA.

25.03.2021 17:06
Dante Alighieri Foto:
Giotto di Bondone: Dante Alighieri
debata
Lucifer, jedna z pôvodných 88 ilustrácií pre... Foto: TASR/AP, Roberto Palermo
Taliansko Uffizi Dante 700. výročie úmrtie Lucifer, jedna z pôvodných 88 ilustrácií pre Danteho Božskú komédiu od Federica Zuccariho. Galéria Uffizi vo Florencii pripravila pri príležitosti 700. výročia smrti najväčieho talianskeho básnika Danteho Alighieriho virtuálnu prehliadku ilustrácií Federica Zuccariho.

Danteho deň sa koná druhý krát, väčším oslavám bráni tak ako vlani pandémia covidu-19. Na väčšine územia Talianska je obmedzený pohyb ľudí na verejnosti, konajú sa však početné akcie on-line. Vo Florencii, kde sa Dante Alighieri v roku 1265 narodil, sa dnes pred galériou Uffizi vztýčili 22 metrov vysoký, z niekoľkých častí zostavený. Florentská galéria usporadúva od júna do septembra aj výstavu súčasného umenia inšpirovaného Dantem.

Foto: Ľuboš Pilc
cipar1 knihamensi

Zajtra galéria Uffizi vo facebookovom vysielaní predstaví niektoré vydania slávnej Božskej komédie, vydané v 19. a 20. storočí. Pripomeňme, že za slovenské vydanie Božskej komédie s ilustráciami Miroslava Cipára získalo štúdio vizuálnej komunikácie Pergamen európsku cenu za dizajn Red Dot Award.

„V tejto okamihu dejín zatemnenom situáciami hlbokej neľudskosti a nedostatkom dôvery a vyhliadok do budúcnosti nám postava Danteho, proroka nádeje a svedka ľudskej túžby po šťastí, prináša slová a príklady, ktoré nás povzbudzujú na našej ceste,“ napísal k výročiu Danteho pápež František.

Taliansky prezident Mattarella v rozhovore pre denník Corriere della Sera ocenil Danteho priamočiarosť ako miestneho politika, ktorým bol Dante vo Florencii. Po zmene politických pomerov musel do vyhnanstva a zomrel v roku 1321 v Ravenne. „Dante dal lekciu všetkým, vrátane politikov, tým, že nešiel nikdy proti svojmu svedomiu,“ povedal Mattarella.

Ako Danteho deň stanovila talianska vláda vlani dekrétom 25. marec, pretože znalci jeho tvorby ho určili ako deň, keď sa Dante ako hlavná postava Božskej komédie vydal na cestu Peklom, Očistcom a Rajom, ako nazval časti tohoto alegorického zobrazenia ľudstva.
debata chyba
Viac na túto tému: #Božská komédia #Dante Alighieri #Dante