V Spišskej Novej Vsi obnovujú "chrám krásy, dobra a pravdy“

Reduta je secesnou stavbou postavenou v rokoch 1899 - 1902. Stála takmer pol milióna korún a tešila sa nesmiernemu obdivu. Oslavovali ju ako „chrám krásy, dobra a pravdy“. Dodnes sa na Slovensku zachovalo iba osem takýchto historicky cenných divadelných budov, uvádza mesto Spišská Nová Ves na svojej internetovej stránke. Rozsiahla rekonštrukcia si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, momentálne obnovujú koncertnú sieň.

02.04.2021 13:00
reduta spisska nova ves Foto:
Budova Reduty v Spišskej Novej Vsi, letecký pohľad.
debata

Mesto Spišská Nová Ves sa snaží postupne pracovať na obnove budovy Reduty. Mestské kultúrne centrum (MKC) ako jej správca aktuálne realizuje opravné práce v secesnej koncertnej sieni. Zrekonštruovali už závesné navíjacie zariadenia kryštálových lustrov, drevenú podlahu a momentálne opravujú ozdobnú štukovú výzdobu nad pódiom, ktorá bola poškodená. Uviedla to pracovníčka pre styk s médiami z tamojšieho mestského úradu Edita Gondová.

Napriek tomu, že všetky aktivity hlavnej činnosti MKC v oblasti kultúry boli pre pandémiu zastavené, podarilo sa im nájsť financie, aby koncertnú sieň opravili a skrášlili. Po dohode s primátorom mesta Pavlom Bečarikom v závere roka 2020 začali s rekonštrukciou závesných navíjacích zariadení lustrov, na ktorú radnica pridelila finančné prostriedky. Zo zdrojov mesta, ktoré dostáva MKC, boli ušetrené finančné prostriedky na ďalšie opravy. Zabezpečilo sa vybrúsenie, tmelenie a lakovanie kazetovej podlahy. Kolektív pracovníkov MKC zároveň čistí a dáva do poriadku kryštálové lustre, dekoračné závesy, stoly a stoličky. Všetky tieto práce by sa mali ukončiť do konca apríla 2021, doplnila Gondová.

Interiér Reduty, koncertná sála. Foto: mesto Spišská Nová Ves
reduta interier spisska nova ves Interiér Reduty, koncertná sála.

Ako ozrejmila, momentálne sa realizuje oprava ozdobnej štukovej výzdoby nad pódiom, ktorá bola poškodená, ďalej je v pláne vymaľovanie stĺpov a spodných častí v koncertnej sieni. Na tieto práce budú použité ušetrené finančné prostriedky. Podľa Gondovej v tomto období MKC žiada z prvej zmeny rozpočtu mesta Spišská Nová Ves financie na výrobu pochôdzkových lávok nad kupolami v podkroví, ktoré sú nutné z hľadiska bezpečnosti. Takisto je nutné riešiť podkrovie Reduty, vyčistenie od holubieho trusu, trvácne siete vo vežičkách a vyčistenie odkvapových rúr na celej Redute.

Budova Reduty v Spišskej Novej Vsi. Foto: mesto Spišská Nová Ves
reduta vchod spisska nova ves Budova Reduty v Spišskej Novej Vsi.

Keďže rozsiahla rekonštrukcia objektu Reduty si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, mesto sa už viackrát usilovalo o získanie dotácií z externých zdrojov. V roku 2020 bolo úspešné s projektom Príprava komplexnej obnovy objektu Reduta vypracovanie projektovej dokumentácie, na realizáciu ktorého získalo z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom čiastku 17 000 eur. Projektová dokumentácia je dôležitým podkladom pre uchádzanie sa o ďalšie externé zdroje, dodala Gondová.

Budova Reduty

Reduta je secesnou stavbou postavenou v rokoch 1899 – 1902. Stála takmer pol milióna korún a tešila sa nesmiernemu obdivu. Oslavovali ju ako „chrám krásy, dobra a pravdy“. Dodnes sa na Slovensku zachovalo iba osem takýchto historicky cenných divadelných budov.

Architekt Kálmán Gerster riešil budovu tak, že do nej okrem divadla umiestnil aj hotel, koncertnú sálu a kaviareň. Súveký popis hovorí o bielej a zlatej výzdobe a o 235 miestach na sedenie.

Ide o trojpodlažnú budovu s pozdĺžnym pôdorysom so štyrmi hranolovými nárožnými vežami so stanovou strechou, zakončené ozdobnými helmicami a lucernou. Helmice sú ukončené cibuľovou strieškou. Na ich rohoch sú plastické vázy s náznakom plameňa. Severná a južná stena je zdobená rizalitom. Pred hlavným vstupom do reduty je portikus na dvoch stĺpoch s jónskymi hlavicami, ktorého vrch je upravený ako terasa s balustrádami. Pod ním je cesta v minulosti umožňujúca príjazd kočov. Pre peších je tu schodište. Slávnostná – koncertná sieň je umiestnená presne do stredu budovy. Základnými motívmi výzdoby je veľký erb mesta Spišská Nová Ves a labuť, ako symbol spevu a poézie. Podľa antických báji totiž labuť miluje hudbu a pri svojej smrti krásne spieva. Poschodie i časť prízemia boli venované reštaurácii, kaviarničkám a hotelovej časti.

Osobitne je riešená časť divadla. Vystupuje z hmoty budovy v polkruhovitej forme, ktorú tvorí polkruhovité schodište, vstup je riešený siedmimi dverami. Divadlo má prízemie a dva rady balkónov. Pozornosť si zaslúži ojedinelá nástenná maľba spišskonovoveského maliara Jozefa Hanulu, predstavujúca Vysoké Tatry a podtatranskú krajinu.

V tejto budove sa v súčasnosti okrem Spišského divadla nachádza aj reštaurácia a kaviareň Sonáta, sídli tu Mestského kultúrne centrum a lokálna Televízia Reduta. Zdroj: mesto Spišská Nová Ves

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #obnova historických budov