O mene nového mosta v Nitre rozhodne hlasovanie ľudí na internete

Na výzvu nitrianskej radnice, aby ľudia navrhli meno novej cyklistickej lávky cez rieku Nitra, prišlo viac ako 200 návrhov. Komisia zložená z poslancov a zamestnancov mesta z nich napokon vybrala tri.

12.04.2021 14:00
debata (2)

O tom, ktoré z nich nakoniec nový most ponesie, rozhodne verejnosť v internetovom hlasovaní. To potrvá ešte týždeň, do pondelka 19. apríla.

Podľa komisie sú vhodné pomenovania Kalvársky most, Most nádeje a Wilsonov most. Nové premostenie rieky získa meno, ktoré dostane na sociálnej sieti najviac lajkov.

Názov Kalvársky most súvisí s umiestnením cyklistickej lávky pod nitrianskou Kalváriou. Meno Wilsonov most zasa vychádza z faktu, že lávka bude po otvorení spájať jednu z najdlhších ulíc v meste, Wilsonovo nábrežie, s Nábrežím mládeže.

Pomenovanie Most nádeje zasa súvisí s pandémiou. Výstavba mosta sa začala v prvej vlne boja s pandémiou a končí sa v dobe, kedy nám svitá nádej, že ju prekonáme a život sa vráti do normálu, vysvetlila radnica dôvody, pre ktoré do finále postúpili práve tieto tri mená.

Nová cyklolávka meria takmer 50 metrov. Náklady na jej výstavbu presiahli 1,36 milióna eur, takmer 1,3 milióna eur získalo mesto z fondov Európskej únie.

Medzi menami, ktoré pre most navrhli Nitrania, boli aj názvy Kalvalinka, Kalvárka, Študentská lávka, Kalva-lavka, Pribinov most, Baikcyki, Nábrežná lávka, Lávka mládeže či Technolávka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Most #rieka Nitra #cyklistická lávka #cyklolávka