Za darovanie krvi prechádzka medzi obrazmi

V čase pandémie covid-19 sú zatvorené aj múzeá vo Francúzsku. V Štrasburgu vymysleli originálny plán, ako nalákať darcov krvi, ktoreá chýba teraz ešte viac než inokedy. Odbery sa konajú v miestnom môzeu moderného umenia a pre darcov je odmenou tiež možnosť nazrieť do tgamojších zbierok, píše agentúra AFP.

13.04.2021 09:21
Centre-Pompidou-630x405-C-Amelie-Dupont-Archite... Foto:
Centre Pompidou v Paríži patrí medzi najstaršie múzeá moderného umenia na svete. Počas pandémie otvorí svoje brány darcom krvi.
debata

V jednej z výstavných sál je dvanásť kresiel, v ktorých zdravotníci odobírajú každému z dobrovoľníkov pol litra krvi. Potom ich okrem obvyklého občerstvenia pre posilnenie organizmu po odbere čaká darcov ešte prechádzka medzi obrazmi, pri ktorej môžu vidieť napríklad diela Gustava Dorého, Clauda Moneta nebo Paula Signaka. Múzeum túto cestou ponúklo a záujem za jedno popoludnie o odber a výstavu peo celkovo 198 ľudí vysoko prevýšil dostupnosť termínov.

Od začiatku pandémie sa znížily počty hromadných odberov na vysokých školách a vo veľkých firmách, pretože študenti i zamestnanci pracujú na diaľku a v budovách tak nie je komu krv odoberať. Prepojením s múzeom chceli zdravotníci nielen tento výpadok nahradiť, ale tiež získať nových darcov. Niektorých skutočne motivovala špeciálna odmena, iní prišli darovať krv ako obvykle, len na iné miesto.

„Je to skvelá príležitosť k občianskej aktivite a solidarite. (…) Múzeum je súčásťou mesta, nie je hermeticky uzatvoreené a nezaobíde sa bez spoločnosti, teraz ešte viac než kedykoľvek inokedy,“ uviedla Estelle Pietrzyková, riaditeľka Múzea moderného a súčasného umenia v Štrasburgu, ktorá „veľmi rada“ proepožičala svoju inštitúciu zdravotníkom.

Francúzska štátna krvné banka EFS podobnú akciu usporiadala už predtým. Už 19. marca sa darcovia mohli pozrieť do múzea v Dijone, do akcie by sa v budúcnosti mohla zapojiť i pobočka múzea Centra Gerge Pompidoua v Métách.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #pandémia