Sochu Ľ. Wintera v Piešťanoch poškodili robotníci, ale do leta by ju mali opraviť

Bronzová socha Ľudovíta Wintera, ktorú poškodili počas rekonštrukčných prác na Kolonádovom moste v Piešťanoch, musí prejsť nutnou opravou, a potom ju vrátia na miesto. Realizátor rekonštrukcie, spoločnosť Swietelsky Slovakia, sa dohodol s mestom na úhrade nákladov, ktoré vyčíslili na 10 300 eur.

21.04.2021 17:00
debata (1)
Bronzová socha Ľudovíta Wintera, ako ju na... Foto: Roman Hrčka
winter Bronzová socha Ľudovíta Wintera, ako ju na Kolonádovom moste v Piešťanoch mohli ľudia vidieť ešte pred jej poškodením.

Sochu osadili na Kolonádovom moste v máji 2019, na jej vznik prispievali Piešťanci i spoločnosti počas štyroch rokov trvajúcej verejnej zbierky, ktorú iniciovalo občianske združenie ProWinter.

Dielo zobrazuje Ľudovíta Wintera, s ktorým sa spája zlatý vek piešťanských kúpeľov, sediaceho na lavičke v strede mosta, pozerajúceho smerom na Kúpeľný ostrov. Tak ho poznali staršie generácie, keď po znárodnení dostal zákaz vstupu do kúpeľov.

V novembri 2020 dielo sochára Romana Hrčku poškodili neodborným zásahom robotníci v snahe presunúť sochu počas prác na rekonštrukcii mos­ta.

„Manipulant pri zdvíhaní sochy neprerušil rezom kotviace kolíky a pri vyvinutí väčšej dvíhanej sily došlo k zlomom konštrukcie lavičky na viacerých miestach v oblasti zvarov i k deformáciám niektorých častí,“ informovala piešťanská radnica.

Socha sa aktuálne nachádza v ateliéri autora. Predpokladaný čas trvania prác je dva až tri mesiace. „Zámerom členov OZ je osadiť opravené dielo na Kolonádový most do začiatku letnej kúpeľnej sezóny,“ dodala radnica na svojom webe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #socha #Ľudovít Winter #Kolonádový most