Od mája môže fungovať covidový semafor v kultúre. Otvorí divadlá a koncertné sály?

Nový "kultúrny" covidový semafor, ktorým by sa riadili usporiadatelia kultúrnych podujatí, by mohol platiť už od mája. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová s tým, že návrh ešte musí schváliť vláda na svojom rokovaní, zrejme budúcu stredu.

22.04.2021 15:25
debata

Ako ministerka naznačila, bezpečnostné opatrenia v oblasti kultúry by sa líšili podľa farby okresu a podľa typu podujatia v interiéri alebo v exteriéri. „Napríklad v červenej zóne by sa podujatia vo vnútri mohlo zúčastniť do sto návštevníkov a v exteriéri okolo 200, avšak vopred otestovaných, a s každou priaznivejšou farbou by mal narastať počet účastníkov na podujatí. Boli by sme radi, keby vstupenkou na podujatie bolo aj očkovanie, bez testu,“ uviedla Milanová.

Ako dodala, „kultúrny“ covidový semafor je už konzultovaný s pandemickou komisiou aj s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov, takže čaká len na finálne schválenie vládou.

Branislav Pánis Čítajte viac Múzeá by sa mali otvárať od utorka 20. apríla

„Diskusie o tom, či sú kultúrne podujatia ohrozujúce a do akej miery, sme viedli celý rok. Potrebovali sme obhájiť, že v miestnostiach, kde sa sedí v rozostupoch, nekonzumuje sa a ľudia sú disciplinovaní, hádam nemôžeme hovoriť o vysokej rizikovosti prenosu (vírusu). Stále sú to však uzavreté divadelné či koncertné sály, kde je kumulácia ľudí väčšia ako v exteriéri, preto je tento priestor vnímaný ako rizikovejší,“ vysvetlila Milanová. Celá kultúrna obec by mala vedieť, aké budú podmienky fungovania, no bezpečnosť je prvoradá, uzavrela ministerka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #kultúrny priemysel