Obnova pamiatok bude rýchlejšia, cieľom je i zvýšiť návštevnosť múzeí

Vláda pripraví program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok do roku 2030, plánuje tiež zvýšiť návštevnosť galérií a múzeí, chce pripraviť rekodifikáciu mediálneho práva a prehodnotiť systém financovania RTVS.

29.04.2021 10:00
debata

Vyplýva to z aktualizovaného programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti kultúry, ktorý v stredu schválil kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO). Časť venovaná kultúre ostala poslednou kapitolou dokumentu, text je takmer identický s obsahom, ktorý schválili pred rokom.

Program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok sa nebude týkať len objektov v majetku štátu, ale i tých, ktoré sú v správe samospráv, cirkví či súkromných vlastníkov. „Do roku 2024 sa vláda zaväzuje zvýšiť počet jednotlivých rekonštrukcií pamiatok,“ uvádza kabinet v PVV.

Návštevnosť slovenských múzeí a galérií by sa mala dostať postupne aspoň na priemer Európskej únie, čo znamená jej zvýšenie oproti roku 2019 o 50 percent. Vláda si to dáva za cieľ vo svojom programovom vyhlásení, pričom naplniť zámer chce lepšou koordináciou rezortu kultúry s rezortom školstva a samosprávami.

Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaväzuje takisto zreformovať inštitucionálne zabezpečenie, legislatívne prostredie, ale aj finančné mechanizmy podpory rozvoja kultúry príslušníkov národnostných menšín na Slovensku v súlade s ústavou a medzinárodnými záväzkami.

Ministerstvo kultúry pripraví tiež rekodifikáciu mediálneho práva, ktorá zabezpečí fungujúci pluralitný mediálny trh a prinesie i zásadné garancie pre nezávislý výkon novinárskeho povolania.

Kabinet ostáva aj pri ambícii zamerať sa na mediálnu výchovu na školách. V súčinnosti s rezortom školstva a samosprávami chce vytvoriť podmienky na rozvoj vzdelávania a iných aktivít v oblasti mediálnej a digitálnej gramotnosti.

V prípade Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorý považuje za garantovaný zdroj poskytujúci široký prístup verejnosti k overeným informáciám, kultúre a vzdelávaniu, no zároveň aj finančne poddimenzovanú mediálnu inštitúciu, opakuje ambície prijať legislatívne opatrenia, ktoré poskytnú RTVS priestor na stabilizáciu plnenia jej zákonných úloh vrátane možností rozvoja infraštruktúry a vlastnej výroby.

Otázkou, ktorou sa chce zaoberať, je naďalej i zavedenie nového finančného modelu financovania RTVS aj prehodnotenie a prípadné navrhnutie nového mechanizmu voľby generálneho riaditeľa telerozhlasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #kultúrna politika