Zasvieti kultúre zelená? Čo hovoria divadlá, hudobníci a organizátori festivalov

Kultúrne podujatia naživo vláda odobrila za prísnych hygienických a bezpečnostných podmienok. Organizátori sa budú musieť riadiť tzv. covidovým semaforom, ktorý stanovuje počet návštevníkov podľa stupňa bezpečnostného rizika, resp. farieb podľa všeobecného Covid automatu. Zasvieti živej kultúre zelená - môže ju covidový semafor znova rozbehnúť?

30.04.2021 09:47 , aktualizované: 11:42
Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia... Foto: ,
Na koncert rockovej skupiny Love of Lesbian v španielskej Barcelone prišlo 27. marca tohto roku až 5 000 divákov.
debata

V červenej fáze je povolených do 200 návštevníkov v exteriéri a do 150 návštevníkov v interiéri, v ružovej fáze 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, v oranžovej farbe sa semafor prepína na regióny a pridávajú sa aj interiérové kiná. Vo fáze monitoringu je možné organizovať podujatia s kapacitou 1 000 osôb v exteriéri a 500 v interiéri. V počiatočnej fáze je na všetky podujatia potrebný negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín. Pomôžu tieto opatrenia otvoriť brány divadiel a hudobných festivalov?

„Po prvom prečítaní sa zdá, že semafor nie je vyhlásenie o otvorení divadiel, ale pokyn, aby čo najmenej ľudí zavítalo na kultúru, keďže treba predísť riziku ochorenia,“ vyhlasuje Iveta Škripková, riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí. Podľa nej je semafor plný protirečení: povinný 24 hodinový test pre každého, kto chce dobrovoľne prísť na predstavenie, nutnosť uchovať adresy a maily divákov, bezplatné platby… „Kultúra sa určite nerozbehne, len jej pootvoríme dvere. Po vyjasnení problémov, veríme, že po dlhej dobe uvedieme prvé rodinné predstavenie tak do dvoch týždňov,“ dodáva riaditeľka divadla.

„Covidový semafor kultúre určite pomôže, dobre, že sa to stalo. Aj keď si neviem celkom dobre predstaviť pravidelnú kontrolu testov u divákov a polovičná kapacita v sále je pochopiteľná, ale obmedzujúca. Potrebujeme sa však otvárať a divadlo GuNaGu začne hrať koncom mája, od signálu, že môžeme, totiž treba aspoň tri týždňa na to, aby sme mohli podujatie spropagovať a predať lístky,“ reaguje riaditeľ divadla Viliam Klimáček.

Španielsko Barcelona koronavírus šírenie štúdia výskum Čítajte aj Koncert v Barcelone s 5 000 ľuďmi potvrdil, že podujatia môžu byť bezpečné

Jánošíkove dni v Terchovej sa budú konať v stanovenom termíne 28. júl – 1. august, nech bude, ako bude. „Máme pripravené štyri varianty a počkáme si do poslednej možnej chvíle, ktorý urobíme,“ hovorí Peter Cabadaj za organizátorov festivalu. S takýmto napätím sú uzrozumení aj účinkujúci, všetci situácii rozumejú. Zatiaľ pracujú s variantom č. 2, ktorý nie je optimálny, ale je kdesi v strede a keby sa podmienky ešte sprísnili, ešte vždy môžu siahnuť po skromnejšej, ale ešte vždy dôstojnej verzii. A keby vraj nešlo ani to, Jánošíkove dni budú on-line. „Terchová má tú výhodu, že má toľko domácich muzikantov, že dokážu naplniť päťdňový program aj sami a priniesť ho do sveta aj zo svojej obývačky,“ dodáva Cabadaj.

Natalia Milanová Čítajte viac Ministerstvo kultúry zverejnilo COVID semafor pre kultúrne podujatia

Martin Višňovský z kapely Chiki Liki Tua a z klubu Stromoradie Prešov si myslí, že v súčasnej situácii sa kluby môžu sústrediť skôr na outdoorové akcie, v kluboch nie je pevné sedenie. „Máme na to rozpracované aj nejaké projekty, tak uvidíme, čo z toho bude. V interiéri môžu teraz lepšie fungovať kulturáky a podobné inštitúcie. Pre hudobné kluby to začne byť zaujímavejšie až v tých lepších fázach,“ hovorí Višňovský. So skupinou väčšinou organizujú klubové turné, takže to príde, až keď budú podmienky voľnejšie.

,„Sme veľmi radi, že po dlhých, takmer piatich mesiacoch v on-line priestore, otvárame naše divadlo opäť divákom," približuje Ingrid Fašiangová, generálna riaditeľka Divadla Nová scéna. Ešte v máji uvedú premiéru komornej komédie o troch priateľoch Výstup, komédiu Aj muži majú svoje dni a napriek obmedzeniam aj dva muzikály – Turandot, ktorý mal premiéru v marci 2020 a Mamma Mia! s piesňami skupiny Abba. Divadlo je pripravené splniť hygienické a bezpečnostné opatrenia – vstup divákov cez štyri koridory, dezinfekcia priestorov, kontrola teploty a testovania pri vstupe, či zavretý bufet. „Urobíme všetko, aby sa diváci cítili v divadle príjemne, bezpečne a aby sa po dlhých mesiacoch mohli zabaviť, oddýchnuť si a prežiť priamy dotyk s divadlom, ktorý je nenahraditeľný,“ dodava riaditeľka.

Kapela INEKAFE má po prijatí covidového semaforu v kultúre pripravených niekoľko variantov fungovania. „Keby sa dalo hrať vonku pre skupinu do tisíc ľudí, pre našu živelnú kapelu je to prijateľné. Šachovnicové sedenie vnútri pre 150 návštevníkov do polovice kapacity sály – to nie je pre nás, ale pre komornejšie vystúpenia. Rešpektujeme opatrenia a tešíme sa, keď sa situácia vráti do normálu,“ hovorí Vratko Rohoň, líder skupiny INEKAFE. Vie si predstaviť účasť na malých open-airových vystúpeniach povedzme s dvoma hosťami, hoci ani tisíc návšetevníkov organizátorovi nazaplatí všetko, čo taký koncert potrebuje, od interpretov cez zvukára, ochranku, prenájom priestoru až po ticketing. Ale aspoň to pomôže prežiť leto, dodáva hudobník.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre zatiaľ pre divákov neotvorí, lebo v rámci aktuálnych opatrení nie je pre väčšinu divadiel reálne spustiť plnú prevádzku, hoci by si to veľmi želali. „Väčšina opatrení v kultúrnom semafore sa sústreďuje na divákov. Do divadla môžu prísť iba s platným testom na koronavírus, divadlo musí testy skontrolovať a zároveň evidovať mailové aj telefonické kontakty divákov. Na hercov sa až tak nemyslí. Postarať sa o ich bezpečnosť, bez toho, aby to ovplyvnilo samotné predstavenie, je takmer nereálne,“ vysvetľuje riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy. Otváranie divadiel komplikuje aj ekonomika: zatvoriť sa dajú zo dňa na deň, ale ich otvorenie nie je také jednoduché. „Prakticky všetky inscenácie treba opätovne naskúšať. A to v situácii, kedy môžeme hrať pre obmedzený počet divákov, s množstvom pandemických povinností, ktoré treba zaplatiť. Z tohto nám vychádza, že v súčasnej situácii otvoriť divadlo pre divákov nedáva zmysel, hoci nám už všetkým veľmi chýbajú,“ uzatvára riaditeľ Divadla Andreja Bagara. Divadlo však stále pracuje, už o niekoľko týždňov chce uviesť premiéru ekologickej edukatívnej hry Kým nastane ticho a v plnom prúde je aj príprava výpravného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť, ktorý plánujú uviesť v septembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronakríza #kultúrna politika