Blogovať, esemeskovať, fejsbuk... V spisovnej slovenčine pribudli nové slová

Spisovná slovenčina je opäť bohatšia, a to vďaka 5. vydaniu Krátkeho slovníka slovenského jazyka.

02.05.2021 11:00
debata

„V príručke, na základe odborných poznatkov, pribudli nové pomenovania, nové významy už jestvujúcich pomenovaní, ako aj nové aktuálne i ustálené slovné spojenia a frazeologické jednotky,“ oznámil Michal Hajtol z kancelárie štátnej tajomníčky ministerstva kultúry.

„V spisovnej slovenčine je najnovšie ‚povolené‘ blogovať, ememeskovať či esemeskovať, kamerovať alebo sa prostredníctvom notbuku prihlásiť na fejsbuk,“ priblížil.

„Slovo kufor už nepomenúva iba schránku na šatstvo či obuv, ale aj priestor v automobile na ukladanie batožiny,“ upozornil na nový hovorový význam slova, ktorý kodifikuje nové vydanie Krátkeho slovníka slovenského jazyka.

Hajtol pripomenul, že slovníkové informácie tohto typu plnia dôležité poslanie. „Vymedzujú hranice medzi spisovným jazykom a nespisovnými útvarmi slovenského jazyka a ich výrazovými prostriedkami, čím prispievajú k zvyšovaniu jazykovej kultúry,“ spresnil.

„Zmeny v najnovšom vydaní dokumentujú dynamiku vývoja spoločnosti, ktorá nevídanou rýchlosťou mení všetky oblasti nášho života vrátane jazyka ako dorozumievacieho prostriedku,“ do­dal.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #slovenčina #slovenský jazyk #spisovná slovenčina