Budú z Rusoviec Lednice? Kaštieľ na obnovu stále čaká

Vláda chce z kaštieľa urobiť miesto podľa vzoru zámku Lednice na Morave, teda používať budovu na reprezentatívne účely, no zároveň umožniť jej sprístupnenie aj pre verejnosť. Zatiaľ z interiérov národnej kultúrnej pamiatky odstránili vtáčí trus a mŕtve telá vtákov.

13.05.2021 16:00
rusovce, kastiel, Foto: ,
Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes.
debata

Proces verejného obstarávania (VO) na zhotoviteľa rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) v Rusovciach stále nebol ukončený, no uzavrel sa aspoň tender na poskytovateľa stavebno-technického dozoru. Stavebno-technický dozor obnovy kaštieľa Rusovce bude stáť takmer 2 mil. eur.

rusovce, kastiel, Čítajte aj Kaštieľ v Rusovciach sa dočká generálky

Podpísaná zmluva s úspešným uchádzačom nadobudne účinnosť vo štvrtok 13. mája, informoval TASR tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR. Stavebno-technický dozor zrealizuje spoločnosť TDI Kompleting. Za služby, ktoré zahŕňajú poradenstvo a dohľad pri projektovej príprave, samotnej realizácii i kolaudácii diela, zaplatí ÚV SR 1.971.840 eur s DPH.

Verejné obstarávanie na zhotoviteľa rekonštrukcie a stavebných prác naďalej prebieha, tender pritom vyhlásili ešte v decembri 2019. Predlžovanie procesu zvyšuje aj náklady, ktoré budú na rekonštrukciu potrebné. Na konci minulého roka odhadovali potrebnú investíciu na vyše 70 miliónov eur. Prostriedky majú byť hradené zo štátneho rozpočtu, ÚV však nevylučuje ani možnosť uchádzať sa o zdroje v rámci plánu obnovy a komponentu Zelená obnova budov, ktorá je zameraná aj na rekonštrukciu pamiatok. ÚV bude zisťovať možnosti využitia týchto financií pri projekte rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiaatky Rusovce, potvrdil tlačový odbor.

kaštieľ, rusovce, Čítajte aj Kaštieľ v Rusovciach i jeho park majú kompletne obnoviť do roku 2023

Na konci roka 2020 pristúpili k nevyhnutnému vyčisteniu interiérov kaštieľa od vtáčieho trusu a mŕtvych tiel vtákov, čistiace a dezinfekčné práce boli podmienkou pre zachovanie možnosti aspoň najnutnejších sanačných zásahov. V priľahlom parku kaštieľa od roku 2019 realizujú arboristické práce.

Vláda chce z kaštieľa urobiť miesto podľa vzoru zámku Lednice na Morave, teda používať budovu na reprezentatívne účely, no zároveň umožniť jej sprístupnenie aj pre verejnosť.

Kaštieľ v Rusovciach s parkom je NKP evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v správe Úradu vlády SR. Zámer pokračovať v jeho obnove schválil kabinet v auguste 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova pamiatok