Poliaci chcú kúpiť letné sídlo Curieovej-Sklodowskej

Poľská vláda plánuje odkúpiť dom pri Paríži, ktorý bol letným sídlom držiteľky Nobelovej ceny za fyziku a chémiu Marie Curieovej-Sklodowskej, vraj z úcty k histórii. Kritici to považujú za mrhanie peniazmi.

14.05.2021 06:00
Dom Curieovcov, Poľsko, Marie Sklodowska-Curie Foto: ,
Marie Sklodowska-Curie a Pierre Curie trávili v tomto dome vo Francúzsku dovolenku a víkendy v rokoch 1904-1906.
debata

Poľská vláda plánuje odkúpiť letné sídlo držiteľky Nobelovej ceny za fyziku a chémiu Marie Curieovej-Sklodowskej vo Francúzsku. "Toto miesto je súčasťou histórie,“ napísal poľský premiér Mateusz Morawiecki ešte v pondelok večer na twitteri. Požadovaná cena letného sídla poľsko-francúzskej vedkyne v obci Saint-Rémy-les-Chevreuse na predmestí Paríža je 790 000 eur.

Marie Sklodowska-Curie a Pierre Curie. Foto: TASR/AP
Poland France Curie House Marie Sklodowska-Curie a Pierre Curie.

Nehnuteľnosť si však vyžaduje aj renovácie vo výške zhruba 200 000 eur, píše francúzsky denník Le Parisien. Curieová-Sklodowská využívala tento dom ako letné sídlo spolu so svojím manželom Pierrom v rokoch 1904 – 1906. Po smrti svojho manžela pri autonehode v roku 1906 sa však do domu už nikdy nevrátila. V prípade zakúpenia plánuje poľská vláda francúzske letné sídlo premeniť na múzeum s výstavou vedeckých úspechov poľskej rodáčky ako aj jej krajanov, uviedol v utorok hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko