Na spor ministrov dopláca i kultúra. Čaká dotácie

Kde sa dvaja bijú, tretí prehráva. Aj tak by sa dal opísať spor medzi ministerstvom hospodárstva a rezortom financií, na ktorý doplácajú i pracovníci v oblasti kultúry.

21.05.2021 09:00
ide o pravdu, Matovic, sulik, Foto: , ,
Dotácie pre ľudí a firmy postihnuté koronakrízou momentálne závisia od dohody Igora Matoviča a Richarda Sulíka.
debata

Výsledkom vzájomnej nevraživosti medzi šéfmi týchto rezortov Igorom Matovičom (OĽaNO) a Richardom Sulíkom (SaS) totiž je, že už takmer mesiac mešká finančná podpora pre ľudí a firmy, ktorých postihla koronakríza. Týka sa to aj oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Na to, že Matovič brzdí vyplatenie finančnej pomoci, upozornil v stredu Sulík. Ako vyhlásil na tlačovej konferencii, už 21 dní, teda celé tri týždne, ministra vyzývajú, aby podpísal peniaze určené na podporu kultúry.

„Dodnes to nie je podpísané preto, lebo pán minister financií sa k tomu zrejme nedostal medzi cestami do Budapešti, Moskvy a Pittsburghu a neviem ešte kam. Dúfam, že sa to pohne, lebo ministerstvo hospodárstva splnilo všetko, čo splniť mohlo. Zmluvy sú podpísané, zmluvy sú doručené, čaká sa len na uvoľnenie peňazí, aby sme ich mohli vyplatiť tým, ktorí to naozaj potrebujú,“ posťažoval sa Sulík.

Zastavené peniaze

O čo vlastne ide? Odškodňovanie ľudí a firiem, ktorí sa pre koronakrízu ocitli v ťažkostiach, malo ešte donedávna v plnej kompetencii Sulíkovo ministerstvo hospodárstva.

Vlani dostalo k dispozícii 200 miliónov eur, ktorými malo pôvodne dotovať nájmy tých firiem, čo museli zavrieť pre pandémiu koronavírusu. Postupne sa však rozsah pomoci rozšíril.

„Z tejto sumy sa neskôr vyplácali aj ďalšie dotácie, ktoré riešilo ministerstvo hospodárstva – dotácia nepravidelným autobusovým dopravcom a podpora podnikom v kultúrnom a kreatívnom priemysle,“ informovala Pravdu hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

Ako dodala, z uvedenej sumy zostalo asi 144 miliónov eur, ktoré sa nestihli vyčerpať. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách však nie je možné nevyčerpané bežné výdavky použiť v nasledujúcom rozpočtovom roku.

„Podľa pôvodnej dohody mal rezort financií v novom roku súhlasiť s využitím tejto sumy na dotácie v pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Ministerstvo financií neuvoľnilo celú sumu naraz, ale došlo k dohode na zasielaní financií v takzvaných tranžách podľa potreby. Ministerstvo financií postupne uvoľňovalo finančné prostriedky na dotácie na nájmy vo výške 50 miliónov eur, na kultúrne dotácie päť miliónov a na nepravidelnú autobusovú dopravu vo výške 7 245 552 eur,“ vysvetlila Matejková.

Ďalšia spolupráca sa však skomplikovala, keď sa Matovič vzdal premiérskeho kresla a vystriedal Eduarda Hegera (OĽaNO) na čele rezortu financií. Netajil sa tým, že Sulíkovi v tejto veci nedôveruje.

Podľa Matejkovej ešte koncom apríla tohto roku rezort hospodárstva požiadal listom Matovičovo ministerstvo o uvoľnenie ďalších 26 miliónov eur, aby sa mohlo plynule pokračovať v procese vyplácania dotácií, a to 20 miliónov na nájomné a šesť miliónov eur pre oblasť kultúry. Rezort financií však peniaze doteraz neuvoľnil.

Osobný spor medzi Matovičom a Sulíkom sa odrazil aj v chýbajúcej legislatíve. V prípade ďalších obmedzení podnikateľov spôsobených pandémiou ministerstvo hospodárstva plánovalo postupovať podľa pravidiel univerzálneho odškodňovacieho zákona.

„Je navrhnutý tak, aby bolo možné spravodlivo a rovnakým metrom pomôcť postihnutým koronakrízou. Kritériom pomoci je pokles tržieb,“ priblížila Matejková. Sulíkov rezort spomenutý zákon pripravil, lenže potom si ho do kompetencie zobralo Matovičovo ministerstvo, ktoré ho stále nepredstavilo, hoci je už vlastne hotový.

Ministerskí rukojemníci?

Denník Pravda požiadal o vyjadrenie i rezort financií, ten sa však priamej odpovedi vyhol. „K daným témam sa minister financií Igor Matovič vyjadroval na ostatných dvoch tlačových konferenciách. Práve tam nájdete odpovede na vaše otázky,“ uviedol tlačový odbor a odkázal na trištvrtehodinové video s vystúpením expremiéra.

Matovič už predtým vyhlásil, že si Sulík v tomto spore ľudí a firmy „berie za rukojemníkov“. Podľa neho má ministerstvo hospodárstva aj iné možnosti, ako pomôcť – môže vraj samo vyčleniť finančné prostriedky na vyplácanie dotácií na nájomné a nemusí čakať na rozhodnutie rezortu financií.

To však Sulík popiera. „Nie je to tak, že my môžeme ľubovoľné peniaze ľubovoľne použiť, tak to nefunguje,“ ohradil sa pred pár dňami.

Na zverejnené informácie včera zareagovali aj zástupcovia Kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku (KKP). Predsedu vlády a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) požiadali o okamžité stretnutie, aby dokázali bezodkladne a adresne nastaviť pomoc na tento rok a rozvojové rámce pre ďalšie roky po pandémii. Upozorňujú na to, že trenice medzi oboma ministrami sa dotýkajú i kultúry.

„S obrovským znepokojením vnímame posledné medializované správy o novom spore medzi ministrom financií a ministrom hospodárstva, ktorého následkom je zastavenie dotácií na nájomné, zatiaľ neukončená schéma vyplácania nákladov pre právnické osoby z kultúry, a najmä pocit bezmocnosti a hnevu v našej komunite. Odmietame byť opäť rukojemníkmi osobných sporov členov vlády,“ zdôvodnili v stanovisku.

Vyzvali preto na stretnutie s partnermi – najmä z nezriaďovanej a živej kultúry, pričom ponúkajú pomoc pri hľadaní riešenia. Budúce schémy a podporné mechanizmy by podľa nich mali prejsť pod rezort kultúry, keďže „súčasné trieštenie medzi viacerými ministerstvami prináša neporiadok a prehadzovanie zodpovednosti“.

Hroziaci krach

Ako pripomenuli zástupcovia KKP, rezort kultúry je v rámci príspevkov zo štátneho rozpočtu už dlhodobo a hlboko poddimenzovaný.

V tomto roku sa podľa nich síce podarilo nastaviť dve dobré schémy pomoci pre neziskové organizácie a fyzické osoby, no údajne ich berú len ako opravu schém z minulého roka, ktoré neboli „najlepšie nastavené“.

Zdôraznili tiež, že aktuálna schéma pomoci v rezorte hospodárstva väčšiu časť právnických osôb v kultúrnom a kreatívnom priemysle minula.

Ako upozornili, okrem minulého leta nemôžu od začiatku pandémie až dosiaľ pracovať. Kultúrne priestory sú podľa nich na pokraji krachu, keďže nemôžu vykonávať svoju činnosť, ktorá sa viaže na interiér. Ak sa pre ne skončí nájomné, hrozí im, že skončia úplne.

Predstavitelia KKP preto varujú pred radikálnym riešením problému. „Už nemáme čas, naši ľudia už nemajú čo stratiť a sú ochotní ísť aj cestou občianskej neposlušnosti,“ pohrozili.

„Zaznamenala som otvorený list od zástupcov kultúrneho sektora, kde chcú riešiť viaceré otázky aj ohľadom financií na ministerstve hospodárstva, ale aj budúcnosti schém pomoci. Stretnutie s pánom premiérom som už iniciovala a budú naň prizvaní aj zástupcovia KKP,“ reagovala Milanová. K sporom medzi oboma ministrami sa však nevyjadrila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #kreatívny priemysel #kultúrna politika