Barokový kaštieľ hradu Modrý Kameň obnovia

Projekt z takmer miliónového grantu prinesie obnovenie pôvodnej architektúry kaštieľa, ale aj nové vstupné priestory, remeselnú dielňu a múzejnú cukráreň zameranú na miestne špeciality vrátane gaštanových pochúťok. Hradný areál tvorí zrúcanina gotického hradu z 13. storočia a barokový kaštieľ z roku 1730, ktorý je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek.

24.05.2021 08:00
Modrý Kameň Foto:
Hrad Modrý Kameň.
debata

Na hrade Modrý Kameň, kde sídli Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek (SNM-MBKH), pripravili rozsiahlu obnovu barokového kaštieľa. V súčasnosti uskutočňujú nevyhnutnú opravu strechy z prostriedkov štátneho rozpočtu vo výške 207-tisíc eur.

Ako uviedla riaditeľka SNM-MBKH Helena Ferencová, aktuálne prebieha verejné obstarávanie na obnovu priestorov kaštieľa, ktorú bude múzeum financovať z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) v programe Kultúra a štátneho rozpočtu SR v celkovej výške 999 864 eur.

S projektom „HraMoKaPlus – Obnova priestorov barokového kaštieľa na hrade Modrý Kameň pre tradície slovenského hračkárstva a bábkarstva v remeselných dielňach, výroba a predaj regionálnych produktov“ múzeum uspelo v roku 2020.

Bábková sála, ktorá sídli v novšej časti hradu... Foto: Archív múzea
Modrý Kameň, bábky, divadlo, múry, hrad, zámok, kaštieľ Bábková sála, ktorá sídli v novšej časti hradu Modrý Kameň.

„Projekt prinesie obnovenie pôvodnej architektúry kaštieľa, nové fasády a okná, nové sociálne zariadenia, vstupnú pokladňu pre návštevníkov s predajňou suvenírov, literatúry a propagačných materiálov, bábkarskú a hračkársku remeselnú dielňu a najmä múzejnú cukráreň Castanea s celoročnou prevádzkou,“ vymenovala riaditeľka.

Ako doplnila, ponuka cukrárne bude zameraná na regionálne špeciality vrátane gaštanových pochúťok. Cukráreň bude v hradnom areáli po celý rok prístupná aj širokej verejnosti.

Vedeli ste, že existuje aj  gaštanový med a... Foto: Mesto Modrý Kameň
Modrý Kameň, dieťa, gaštan, kostým, Halloween, Vedeli ste, že existuje aj gaštanový med a gaštanová zmrzlina? V Modrom Kameni bývajú tradičné gaštanové slávnosti.

Návštevníci budú mať možnosť stráviť chvíle pred alebo po návšteve múzejných expozícií v príjemnom prostredí s možnosťou využitia moderných informačných technológií. Obnovené budú aj priestory vinárskej expozície so sezónnymi ukážkami spracovania hrozna.

„Okrem stavebnej obnovy zahŕňa projekt aj množstvo podujatí – remeselných workshopov, kultúrnych matiné, koncertov, prednášok, seminárov, výstav k téme slovenskej ľudovej hračky, bábkarstva a regionálnych tradícií, ktoré budú realizované už v priebehu roku 2023,“ dodala Ferencová s tým, že projekt bude ukončený v apríli 2024.

maskot, gačtanové slávnosti, Modrý Kameň Čítajte aj Tip na víkend: Gaštanové slávnosti v gaštanovom meste. Vitajte na Modrom Kameni

Aktuálne sa pracuje na výmene strešnej krytiny na barokovom kaštieli, oprave zatekaní poškodených častí krovu a výmene dažďových zvodov. Súčasne sa vykonávajú čistiace práce medziklenbových priestorov.

„Po odstránení starej poškodenej krytiny boli zistené rozsiahle poškodenia drevených konštrukcií vikierov a vážne narušená statika štítovej steny nad nádvorím kaštieľa. Okrem rekonštrukcie vikierov bolo nutné zabezpečenie štítovej steny oceľovými pásmi,“ popisuje aktuálny stav riaditeľka.

Rekonštrukcia severného krídla barokového kaštieľa sa začne po ukončení prebiehajúceho verejného obstarávania a podpise zmluvy s vybraným uchádzačom. Bude trvať 15 mesiacov od podpisu zmluvy, pričom predpokladané obdobie je od septembra 2021 do konca ďalšieho roka.

Hrad Modrý Kameň Čítajte aj Pevnosť proti Turkom na belasej skale má dnes najkrajšiu zbierku hračiek

Múzeum je a aj počas ďalších prác bude v plnej prevádzke, pričom čiastočne je do júna počas opravy strechy uzavretá expozícia hračiek pre ochranu múzejných exponátov. Ostatné expozície a výstavy sú prístupné.

„Počas realizácie projektu HraMoKaPlus máme pre návštevníkov pripravené špeciálne návštevnícke trasy mimo staveniska, ktoré vznikne na nádvorí kaštieľa a v hradnej priekope. Hradnú kaplnku, do ktorej vchod z nádvoria bude súčasťou staveniska, sprístupníme návštevníkom z chóru a panskej empory. Podujatia múzea v exteriéri prenesieme do Parku sv. Anny,“ objasnila Ferencová upravenú prevádzku múzea.

SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň sa vo svojej zbierkotvornej a prezentačnej činnosti zameriava na bábkarské kultúry a hračky, ich históriu a súčasnosť na Slovensku aj v zahraničí.

Hrad Modrý Kameň postavila v 13. storočí významná a vplyvná uhorská rodina Balassovcov, ktorá tu žila do polovice 19. storočia. Hradný areál tvorí zrúcanina gotického hradu z 13. storočia a barokový kaštieľ z roku 1730, ktorý je sídlom múzea.

Súčasťou barokového kaštieľa je kaplnka svätej Anny pristavená v roku 1759. Rovnomenné mestečko pod hradom – Modrý Kameň bolo až do roku 1960 centrom severnej časti Novohradu.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Modrý kameň #Múzeum bábkarských kultúr a hračiek