Zlodeji jasajú. Z britského hradu ukradli vzácny ruženec Márie Stuartovej

Zlodejom vo Veľkej Británii sa podarilo získať ohromnú korisť. Z hradu Arundel ukradli zlatý ruženec, ktorý mala pri sebe škótska kráľovná Maria Stuartová počas popravy v roku 1587. Odniesli si aj ďalšie historické šperky, ako aj zlaté a strieborné predmety v hodnote viac ako milión libier.

25.05.2021 12:00
debata

Šľachtické sídlo sa pritom verejnosti po nútenom zatvorení, ktoré spôsobili protipandemické opatrenia, znova otvorilo až minulý utorok. Už v piatok ho však navštívili lupiči.

Zamestnancov hradu na nevítaných návštevníkov upozornil alarm, a hoci polícia na miesto dorazila v priebehu pár minút, zlodejov sa jej už nepodarilo zadržať. Vyšetrovatelia neďaleko hradu našli len opustené zapálené auto.

Polícia grófstva Sussex uviedla, že z historického hľadiska je ulúpený kúsok nenahraditeľný a aj ďalšie odcudzené predmety majú údajne veľký historický význam.

Podľa Petra Squiresa, profesora kriminológie z univerzity v Brightone, mohlo ísť o krádež na zákazku pre zámožného zberateľa.

Ukradnuté predmety totiž majú istú cenu vďaka obsahu vzácnych kovov, ale ich zberateľská hodnota je mnohonásobne vyššia. Také veci sa potom predávajú na tzv. darknete, teda neverejnej a ťažko prístupnej časti internetu.

Mária Stuartová bola katolícka škótska kráľovná. Zo svojej vlasti musela ujsť a skryla sa v Anglicku, kde vládla jej protestantská sesternica Alžbeta I. Pre ňu však Mária predstavovala hrozbu, a tak skončila vo väzení a nakoniec pod sekerou kata.

Po Máriinej smrti väčšinu jej osobných vecí spálili z obavy, aby neboli predmetom uctievania a aby sa z bývalej kráľovnej nestala v očiach ľudu mučeníčka. V jej pozostalosti sa preto zachovalo iba minimum predmetov, čo ešte viac zvyšuje historickú hodnotu ulúpeného ruženca.

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #lúpež #šperky #zlodeji #Mária Stuartová