Spisovateľ Juraj Šebesta: Z on-line sveta už cítim únavu

Juraj Šebesta na začiatku pandémie veľmi podporoval internetové kontakty s čitateľmi a e-knihy. Boli sme zvedaví, či mu to vydržalo po celý čas a či stále sleduje umenie aj cez streamy a v obmedzených podmienkach:

25.05.2021 14:00
Juraj Šebesta Foto: ,
Juraj Šebesta
debata

„Musím sa priznať, umenie som viac sledoval, kým som pracoval v bratislavskej Mestskej knižnici. Hoci bola pre pandémiu zavretá, bolo to hektické obdobie, každú chvíľu sme spúšťali nejakú novú službu či technickú novinku.

A čitateľov sme upozorňovali na ponuky v kultúre. Teraz, ako živnostník, nestíham. Sem-tam si pozriem divadlo, koncert, možno viac dokumenty. Je jasné, že kolegov treba podporiť, na druhej strane už cítim únavu zo sveta on-line. Sotva stíham svoj facebook, ale uvažujem časom o blogoch,“ priblížil umelec.

Život mu teda zmenila nielen pandémia, ale aj spôsob života. Zo štátneho zamestnanca sa stal živnostníkom. Aké to je?

„Odkedy živnostníčim, čas akoby bežal oveľa rýchlejšie. Nakopili sa mi projekty, dokonca platené, napísal som jednoaktovku pre Divadlo P. O. Hviezdoslava, doslov ku Klimáčkovým politickým hrám. To som si osobitne užil, Viliam je skvelý dramatik. Pracujem aj na románe pre mládež, ktorý mieša fikciu s témou vzdelávania, a mal by som aj prekladať pár hier z angličtiny. Uvidíme, teším sa z toho, ale zároveň je to veľká výzva.“

Na otázku, čo by Juraj Šebesta odporúčal do pozornosti milovníkom kníh a umenia, hovorí, že odporúča najmä výlety do prírody.

„S manželkou Martinkou a novým psíkom – útulkáčkou Belkou – sme sa až počas pandémie dostali na staré hradisko v Jure, oproti zrúcanine hradu Biely Kameň či na vinohradnícky skanzen v Jure, na Dračí hrádok a podobne. Milujeme prechádzky v malokarpatských vinohradoch a víno z nich tiež.“

No dramatik sa nezaprie a priznáva, že v jednom kuse teraz číta hry a knihy o divadle, takže má, čo sa týka umeleckej ponuky, zúžený obzor:

„Ale predsa, nenechajte si ujsť Vodku a chróm v GUnaGU. Jednu z našich najlepších komédií. Páčila sa mi aj Klimáčkova hra Mojmír II. alebo Súmrak ríše v SND.“

Všetci hovoria, že po pandémii bude život iný, ako si ho predstavuje Juraj Šebesta?

„Myslím si, že postupne sa život vráti do starých koľají. Možno budeme viac pracovať z domu, to má logiku aj pre firmy. V budúcnosti s nami pohne až nejaká vážnejšia ekologická kríza, lebo tá sa týka života na zemi celkovo.

Mali by sme si zvykať na dôsledné recyklovanie, nakupovanie bez obalov, obmedzenie spotreby. To vieme urobiť. Ostatné je na vedcoch a politikoch a nádeji v ľudský rozum.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #spisovateľ #Juraj Šebesta