Začali s rekonštrukciou Kaštieľa v Čunove

Bratislavský samosprávny kraj začal s komplexnou rekonštrukciou Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Z národnej kultúrnej pamiatky bude ekocedntrum, obnovia aj priľahlú záhradu a sýpky.

28.05.2021 14:00
kastiel cunovo Foto:
Historický kaštieľ v Čunove v súčasnom stave.
debata

„Rekonštrukcia bude rozdelená do viacerých fáz a na konci sa toto miesto premení na ekocentrum pre širokú verejnosť. Okrem toho, že sa stane hlavným ekoturistickým centrom regiónu, plniť bude aj nadnárodnú funkciu," uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman. Prvých návštevníkov by ekocentrum mohlo privítať koncom roka 2022.

Rekonštrukcia bude pozostávať z viacerých fáz – rekonštrukcie čunovského kaštieľa, obnovy priľahlej záhrady a rekonštrukcie sýpky. „Rekonštrukcia kaštieľa a predpolia pred kaštieľom zohľadňuje reštaurovanie historicky cenných častí kaštieľa a obnovu pôvodných architektonicko-výtvarných hodnôt. V priestoroch vznikne interaktívna expozícia zameraná na rôzne zložky prírodného dedičstva regiónu (Delta Dunaja, Lužné lesy), spolu s tvorivými dielňami a multifunkčnou sálou," spresnila Forman. Pri rekonštrukcii budú využívať technológiu obnoviteľných zdrojov energie (vykurovanie kaštieľa tepelným čerpadlom), a tiež adaptačné opatrenia na zmierňovanie negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Financovaná bude prevažne cez Program spolupráce Interreg V-A Slovensko – Rakúsko.

kastiel cunovo Čítajte viac Kaštieľ v Čunove obnovia

Druhá etapa projektu zahŕňa revitalizáciu záhrady za ekocentrom, ktorá je jedna z najvýznamnejších aktivít projektu. „V záhrade vzniknú rôzne zážitkové a interaktívne prvky – biotopové jazierko, schopné samočistenia, vtáčie hniezdo, drevená dráha nad mokraďou, šplhací totem, interaktívna stena, zážitkový chodník, ale aj záchranná stanica pre zranené živočíchy," vysvetlila hovorkyňa BSK. Projekt bude financovaný prevažne cez Program spolupráce Interreg V-A Slovensko – Maďarsko. Tretia fáza bude zameraná na rekonštrukciu priľahlej sýpky, ktorá je takisto národnou kultprnou pamiatkou.

Ekocentrum bude určené nielen pre obyvateľov kraja, ale aj celého Slovenska s presahom na rakúske a maďarské územie. Slúžiť bude na workshopy, vzdelávacie programy, exkurzie, dobrovoľnícke dni, letné tábory, cezhraničné konferencie, nové turistické atrakcie či prezentáciu prírodných zaujímavostí.

V historickej budove vznikne ekocentrum.... Foto: BBSK
ekocentrum cunovoo V historickej budove vznikne ekocentrum. Vizualizácia

„Ekocentrum bude slúžiť na vyučovanie tematicky zameraných environmentálnych programov a kurzov pre deti materských škôl až po vysokoškolských študentov. Realizovať sa bude v špecializovaných učebniach v kombinácii s poznávacími aktivitami v prírode," priblížila riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová a dodala, že pre návštevníkov bude vytvorená interaktívna expozícia populárno-náučnou formou. „K dispozícii bude aj turistické informačné centrum, kde návštevníci nájdu širokú ponuku ekoturistických služieb kraja,“ doplnila.

Celkový rozpočet na projekt Ecoregion SKAT, ktorý zahŕňa okrem iného rekonštrukciu kaštieľa, je 5 183 000 eur. Do projektu je zapojená aj Štátna ochrana prírody SR, občianske združenie Daphned – Inštitút aplikovanej ekológie, NP Donau-Auen, NP Neusiedler See-Seewinkel a Región Marchfeld (Rakúsko). Na projekt Ecoregion SKHU, ktorý zahŕňa okrem iného aj revitalizáciu záhrady, je vyčlenených 1 950 000 eur. Do projektu sú zapojení Vodnetury.sk, obec Kimle (HU), Pisztráng Kör Egyesület (HU), Szigetköz Natúrpark Egyesület (HU). Financovanie je zabezpečené prevažne z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova pamiatok