Zostane Josephine Bakerová odpočívať medzi hrdinami francúzskeho národa?

Francúzski aktivisti spustili petíciu za to, aby bola tanečníčka amerického pôvodu Josephine Bakerová (1906-1975) pochovaná v parížskom Panteóne, ktorý je vyhradený pre francúzskych národných hrdinov.

02.06.2021 12:00
debata
Tanečné kreácie Josephine Bakerovej z roku 1927.

Takýto krok by znamenal uznanie odvahy tejto umelkyne, ktorá bola tiež feministkou a aktívnou bojovníčkou proti nacizmu, rasizmu a antisemitizmu počas druhej svetovej vojny, informovala spravodajská stanica France 24.

Petíciu inicioval spisovateľ Laurent Kupferman 8. mája, na deň víťazstva nad nacizmom v Európe. Dosiaľ ju podpísalo viac ako 300-tisíc ľudí vrátane viacerých známych osobností. Očakáva sa, že celá kampaň vyvrcholí 3. júna – na Bakerovej narodeniny.

„Petíciu zašleme na úrad francúzskeho prezidenta,“ uviedol Kupferman. O tom, kto bude pochovaný v Panteóne, hrobke slávnych osobností, rozhoduje výhradne francúzsky prezident.

Afroameričanka Josephine Bakerová, rodáčka z amerického štátu Missouri, sa medzinárodne preslávila v 30. rokoch 20. storočia najmä vo Francúzsku, kde sa usadila v roku 1925, a stala sa francúzskou občiankou a vlastenkou. Čoskoro začala dominovať tamojším kabaretom so svojím zmyslom pre humor a vyzývavými kostýmami.

V roku 1937 sa vydala za židovského priemyselného magnáta Jeana Liona a počas druhej svetovej vojny, keď Francúzsko okupovali Nemci, začala využívať svoje postavenie hviezdy – odovzdávala tajné depeše a na diplomatických večierkoch vyzvedala informácie o pozíciách nemeckej armády.

V Panteóne je pochovaných iba päť žien – spomedzi približne 80 osobností vrátane Voltaira, Victora Huga, Émila Zolu či Jeana-Jacquesa Rousseaua. Zo žien tam spočívajú Simone Veilová, Germaine Tillionová alebo Marie Curieová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Panteón #Josephine Bakerová