Umelci majú tri dni na prihlásenie svojich prác do Národnej ceny dizajnu

Umelci môžu svoje diela do 18. ročníka Národnej ceny dizajnu (NCD) zaslať do pondelka 7. júna. Informovalo o tom Slovenské centrum dizajnu (SCD) na svojej webovej stránke. Ich práce však museli vzniknúť v rozpätí od 1. januára 2019 do termínu ukončenia prihlasovania prostredníctvom online formulára.

05.06.2021 10:00
debata

Do NCD 2021 sa môžu zapojiť profesionálni produktoví dizajnéri, firmy spolupracujúce s dizajnérmi a študenti vysokých škôl so zameraním na produktový dizajn alebo odbory, ktoré s ním súvisia. Prihlásiť sa môžu aj iní odborníci pracujúci v oblasti dizajnu.

Ako vysvetlilo Slovenské centrum dizajnu, cieľom podujatia nie je len kritickým okom hodnotiť dizajn, ale aj šíriť povedomie o slovenskom dizajne.

„Dizajn je najkratšia cesta umenia k človeku. Každý z nás hodnotí dizajn pri kúpe smartfónu, nábytku, odevu alebo knihy. NCD ponúka vynikajúci prehľad slovenského dizajnu za ostatné roky a zároveň vyberá to najlepšie, s čím sa chválime doma i v zahraničí,“ ozrejmil riaditeľ SCD Maroš Schmidt.

Aktuálny ročník NCD pokrýva osem súťažných oblastí. Ide o kategóriu Móda a Životný štýl, Šport a Voľný čas, Domov a Verejný priestor, Práca a Mobilita či Spoločnosť a Životné prostredie.

V kategórii Umenie & Dizajn & Remeslo môžu záujemcovia preukázať úctu k tradícii a odvahu prekračovať hranice tejto disciplíny a kategória Študentský dizajn dáva priestor budúcej generácii profesionálnych dizajnérov.

Oblasť Nové horizonty zahŕňa všetky návrhy, koncepty, scenáre či realizácie, ktoré sa vymykajú bežným zadaniam vo zvyšných oblastiach, ako sú autorské, experimentálne, špekulatívne, kritické projekty alebo výskum v oblasti produktového dizajnu.

Medzinárodná porota bude pri dielach hodnotiť ich relevanciu a vplyv na zvolenú oblasť. Tiež zhodnotí estetiku, funkčnosť, ergonómiu či bezpečnosť práce. Jej hodnotenie ovplyvní aj etika, sociálna a ekologická zodpovednosť, inovácia, komunikatívnosť či kvalita spracovania diela.

Z prihlásených diel porota v lete vyberie nominácie, ktoré budú následne prezentované na jeseň formou výstavy. Mená ocenených sa dozvieme na slávnostnom odovzdávaní cien NCD21 taktiež na jeseň.

Porota môže udeliť aj špeciálne uznania, no v prípade, že sa do niektorej súťažnej oblasti neprihlási dostatočný počet kvalitných projektov, porota nemusí oceniť nikoho.

debata chyba
Viac na túto tému: #dizajn #Slovenské centrum dizajnu #Národná cena za dizajn #Národná cena dizajnu