Dubnický kaštieľ je v rukách mesta, začne sa s jeho rekonštrukciou

Renesančný kaštieľ Chateau Mignon v Dubnici nad Váhom je už oficiálne majetkom mesta. Národnú kultúrnu pamiatku chce teraz radnica zrekonštruovať. Ako informoval primátor Peter Wolf, mesto renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia kúpilo v rámci konkurzného konania za 400-tisíc eur.

07.06.2021 06:00
debata (1)

V minulosti v ňom býval záhradník, ktorý sa staral o Park J. B. Magina, neskôr sa z neho stal štvorhviezdičkový hotel. V roku 2016 sa dostal do konkurzu, odvtedy chátral a stal sa terčom vandalov.

Atraktívna lokalita sa zmenila na zanedbanú a problémovú zónu. Aktuálne je objekt zabezpečený proti vniknutiu a poškodeniu bezpečnostným a kamerovým systémom.

„Po prevzatí kaštieľa do svojej správy máme v pláne v prvom rade vykonať pasportizáciu stavby, teda zameranie existujúcich nosných a nenosných konštrukcií, a pripraviť ju na rekonštrukciu. Zároveň chceme postupne zlegalizovať aj všetky čierne stavby, ktoré v jej okolí vznikli,“ skonštatoval Wolf.

V blízkosti kaštieľa má sídlo mestská polícia, ktorá dohliada aj na dodržiavanie poriadku v jeho okolí.

Ako primátor dodal, po tom, ako dá samospráva pamiatku opäť do reprezentatívneho stavu, vyhlási súťaž na poskytovateľa služieb v jej priestoroch. Kúpu kaštieľa spolu s pozemkami s rozlohou viac ako 1 000 štvorcových metrov schválili mestskí poslanci na februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Dubnica nad Váhom #národná kultúrna pamiatka #Chateau Mignon