Kultúrne inštitúcie môžu čerpať ďalšie dotácie v hodnote 15 miliónov eur

Ministerstvo kultúry má na pomoc kultúre k dispozícii ďalších 15 miliónov eur z eurofondov. Vyplatí ich prostredníctvom novej dotačnej výzvy, zameranej na pomoc kultúrnym inštitúciám, ktorých zriaďovateľom je buď vyšší územný celok (VÚC), alebo mestá a obce.

17.07.2021 09:00
debata

Na piatkovej tlačovej konferencii to oznámila ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). „V rámci tejto výzvy bude možné podporiť galérie, múzeá, hudobné inštitúcie, ale aj planetáriá a hvezdárne,“ upozornila Milanová.

„Dotácia v maximálnej výške 200-tisíc eur umožní inštitúciám obnoviť svoje technické a technologické zázemie, prípadne drobné stavebné úpravy, ktoré sa týkajú interiérov,“ dodala s vysvetlením, že práve v tejto oblasti je výrazný investičný dlh z minulosti.

Výzvu by mali vyhlásiť začiatkom augusta, spolufinancovanie úspešných žiadateľov je vo výške päť percent.

„Všetky podporené projekty musia byť dokončené do konca roka 2023, teda do obdobia, keď sa končí možnosť čerpať prostriedky z aktuálneho programovacieho obdobia,“ spresnila štátna tajomníčka MK Zuzana Kumanová.

Generálny riaditeľ sekcie eurofondov MK Tibor Bohó potvrdil, že o dotácie, ktoré sú alokované zo zdrojov React-EÚ, sa môžu uchádzač samosprávy i samotné nimi zriadené kultúrne inštitúcie.

Ministerka Milanová uistila, že podmienky vo výzve rezort nastavoval tak, aby boli čo najjednoduchšie. Zástupcovia ministerstva pripomenuli, že v rámci pomoci kultúre a kreatívnemu priemyslu počas pandémie vyplatil rezort už približne 80 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Ministerstvo kultúry #kultúrna politika