Juraj Kubánka obliekal folklór do noblesy

Juraj Kubánka miloval tanec celým srdcom. Vstal aj o tretej nad ránom a začal v kúpeľni tancovať. Celý život venoval ľudovému tancu a spojil ho so SĽUK-om, ako choreograf a umelecký vedúci súboru bol náročný na seba aj na tanečníkov. Zároveň ich však vedel aj povzbudiť a dodať im energiu. Tak naňho spomínajú bývalí kolegovia aj rodina.

20.07.2021 19:15
Juraj Kubánka Foto: ,
Juraj Kubánka bol jedným z priekopníkov choreografie ľudového tanca na Slovensku.
debata

Juraj Kubánka zomrel v pondelok v skorých ranných hodinách vo veku 92 rokov. Za svoj život vytvoril okolo 250 tanečných diel, z ktorých mnohé sa hrávajú dodnes, bol priekopníkom scénického spracovania folklóru, ktorého vyznamenal slovenský a nedávno aj poľský prezident.

Z tanca spravil príbeh

„Juraj Kubánka preniesol klasický folklór z dediny do divadla a obliekol ho do noblesy, v spojení s hudbou a kostýmami, ľudový tanec na javisku preštylizoval do vyššej umeleckej formy,“ hovorí Maroš Červenák, riaditeľ umeleckej prevádzky Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

Juraj Kubánka stál pri zrode Lúčnice, jeho tanečná skupina Odzemkári vytvorila jej základ, ale v tom čase ho prilákala možnosť pracovať v profesionálnom telese, s veľkým orchestrom a ďalšími zamestnancami.

Sám vyštudoval VŠMU a jeho záverečnou prácou bola Povesť o Jánošíkovi a hôrnych chlapcoch. Od roku 1949 sa teda venoval práci pre SĽUK až do odchodu do dôchodku. Spolupracoval pritom s režisérom Martinom Ťapákom, so skladateľmi Svetozárom Stračinom aj s Jánom Cikkerom a Tiborom Andrašovanom.

Kroje sa na javisku zmenili na kostýmy, hudbu vychádzajúcu z ľudovej tvorby písali profesionálni skladatelia. Juraj Kubánka celý život čerpal z autentickej ľudovej kultúry, v prirodzenom prostredí, kde folklór stále žije, a pretavil ho do príbehu na javisku. Podľa svojich vízií vytvoril vlastné štylizované dielo ako každý divadelný autor.

Od Krútňavy k Laterne magike

O úspechu Kubánku ako autora svedčia nielen tisíce vypredaných predstavení na Slovensku aj v zahraničí, ale aj spolupráca s filmom. Podieľal sa na snímke Rodná zem (1954) a filmovej adaptácii opery Jána Cikkera Jánošík (1987), v Národnom divadle spolupracoval na opere Krútňava (1952) a tvoril aj pre Divadlo Romathan v Košiciach, Divadlo bratov Mrštíkovcov v Brne či prvé predstavenie Laterny magiky.

Kubánkove tance ako Dupák, Kuruci, Podpolianska mlaď, Biela plť na Váhu, Maľovaní zbojníci, Tatranská zima, Tatranskí orli či tanečné divadlo Hrachová baba a Jurošík sú diela prepájajúce slovenskú kultúru s tradíciami.

„Jeho choreografie tvoria náš zlatý fond a dodnes sú v repertoári SĽUK-u,“ dodáva Maroš Červenák. Ako spomína, Juraj Kubánka nechýbal na žiadnom novom predstavení, aj keď sa už v kolektíve vymenili generácie, vždy sa rád prišiel na kolegov pozrieť a povzbudiť ich, aby na sebe neprestávali pracovať.

Naposledy ho videli v máji tohto roka. Svojmu bývalému umeleckému vedúcemu pripravil SĽUK slávnostný galaprogram pri príležitosti vyznamenania Juraja Kubánku Zlatým krížom za zásluhy, ktoré dostal od poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Juraj Kubánka totiž spolupracoval aj s poľským štátnym súborom ŚLĄSK (ŠLONSK), v Nemecku pôsobil aj vo Vojenskom súbore E. Wienarta, v súbore Berliner Tanzensemble a v Nemecko-srbskom divadle v Bautzene, na Slovensku pracoval s Podduklianskym ukrajinským ľudovým súborom aj s viacerými amatérskymi súbormi. Aj tam musel preniknúť ku koreňom, aby pochopil miestnu tradičnú kultúru.

Juraj Kubánka získal titul zaslúžilý umelec (1966), no v roku 1968 bol z politických dôvodov zbavený funkcií v SĽUK-u. V roku 1971 prijal ponuku Štátneho súboru pre srbskú ľudovú kultúru (SLA v Budyšíne – Bautzene) a pod jeho choreografickým vedením Súbor Lužických Srbov dosiahol vysokú umeleckú úroveň.

Doma sa dočkal veľkého oficiálneho uznania v roku 2008, keď mu prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenskej ľudovej kultúry a umenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #tanec #SĽUK #Juraj Kubánka