Predsedom Spolku slovenských spisovateľov sa stal Boris Brendza

Spolok slovenských spisovateľov (SSS) má nové vedenie, jej predsedom sa stal Boris Brendza. Voľba sa uskutočnila vo štvrtok 15. júla v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave na riadnom členskom zhromaždení spolku, na ktorom vyhodnotili jeho činnosť, zvolili nové vedenie a schválili program na ďalšie obdobie.

21.07.2021 11:00
debata

Básnik Boris Brendza, šéfredaktor časopisu pre mladú literatúru a umenie Dotyky, sa stal novým predsedom SSS na volebné obdobie 2021 až 2025.

„Ako čestných predsedov zhromaždenie schválilo Petra Jaroša, Jaroslava Rezníka st. a Miroslava Bielika,“ informoval Štefan Cifra, tajomník SSS. Ako dodal, na zhromaždení odovzdali najstaršiemu členovi spolku Jurajovi Sarvašovi pri príležitosti 90. narodenín Cenu za celoživotné dielo za dlhoročné šírenie slovenskej pôvodnej literatúry a prednes poézie.

„V diskusii vystúpili aj spisovatelia Anton Hykisch, Jozef Mikloško, Anton Hrnko a iní,“ poznamenal Cifra. Poukázal aj na programové vyhlásenie SSS, v ktorom účastníci zhromaždenia navrhli verejne otvoriť naliehavé otázky poslania, mravnosti a etických hodnôt, nedoceňovaného postavenia slovenského spisovateľa a jeho zástoja vo verejno-spoločenskom priestore.

Spolok tiež mieni skvalitniť prezentáciu tvorby a diel svojich členov, rovnako knižnej produkcie svojho vydavateľstva napríklad užšou spoluprácou s knižnicami či vytvorením klubového priestoru v zrekonštruovanej sídelnej budove na Laurinskej v Bratislave, kde by svoje diela mohli prezentovať členovia zo všetkých regiónov Slovenska.

Členské zhromaždenie podľa Cifru stanovilo základné úlohy združenia na obdobie rokov 2021 až 2025, ich súčasťou je aj príprava na storočnicu Spolku slovenských spisovateľov, ktorú si pripomenú v roku 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #spisovatelia #Spolok slovenských spisovateľov