Troje českých kúpeľov sa dostalo na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

Západočeský kúpeľný trojuholník miest Karlove Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně (všetky ležia v Karlovarskom kraji) sa spolu s ďalšími ôsmimi európskymi mestami dostal na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

26.07.2021 07:00
20-Marianske lazne-Zpivajici fontana a kolonada... Foto:
Mariánske Lázně - Zpívajíci fontána a kolonáda
debata

Západočeský kúpeľný trojuholník miest Karlove Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně (všetky ležia v Karlovarskom kraji) sa spolu s ďalšími ôsmimi európskymi mestami dostal na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Nadnárodná nominácia mala názov Slávne kúpele Európy/Great Spas of Europe. Zápis na zoznam UNESCO pre kúpeľné mestá znamená potvrdenie vysokej hodnoty a jedinečnosti ich architektúry a krajiny, významne to zvyšuje atraktivitu miest z hľadiska cestovného ruchu, a to nielen pre mestá, ale aj pre celý kraj a ČR. Nomináciu kúpeľov spoločne pripravili Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia a Česká republika. Okrem českej trojice miest ju tvoria Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden pri Viedni, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy.

Františkovy Lázně Foto: Ladislav Renner/Czech Tourism
Františkovy lazne Františkovy Lázně

Každé z týchto 11 miest sa rozvíjalo v rokoch 1700 – 1930 v blízkosti prírodných minerálnych prameňov, ktorých využívanie viedlo k rozvoju kúpeľnej infraštruktúry, zameranej na liečebné, terapeutické a tiež kultúrno-spoločenské funkcie v meste. Kúpeľné procedúry museli byť sprevádzané terapeutickou a rekreačnou infraštruktúrou, starostlivo navrhnutou v malebnej kúpeľnej krajine.

Sadová kolonáda v Karlových Varoch Foto: Ladislav Renner/Czech Tourism
Karlovy Vary-Sadova kolonada FOTO Ladislav Renner Czech Tourism 3 Sadová kolonáda v Karlových Varoch

„Zo zápisu na zoznam UNESCO samozrejme plynú záväzky smerujúce k ochrane hodnôt, ale neznamená to zakonzervovanie daného stavu a územia, ako sa niekedy hovorí. Na dôsledné dodržiavanie pamiatkovej ochrany možno v tomto prípade ľahšie získať finance z národných i európskych zdrojov,“ upresnil hajtman Karlovarského kraja Petr Kulhánek.

Počet pamiatok, ktoré má Česká republika na tomto zoznamu, tak vzrástol na 15.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #UNESCO #Karlove Vary #Františkovy Lázně #Mariánske Lázně