Štatút svetového dedičstva je krehký. UNESCO ho môže odobrať

Na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO sa dnes nachádza 1 125 lokalít v 167 krajinách. Miesta, ktoré sa do tohto prestížneho výberu dostali, však nemajú isté, že v ňom zostanú. Ak porušia podmienky, môžu ich zo zoznamu vyškrtnúť alebo preradiť na "červenú listinu" ohrozených lokalít. Tak, ako sa to pred pár dňami stalo anglickému Liverpoolu alebo ako to hrozilo Benátkam.

26.07.2021 08:00
Liverpool Foto:
Liverpoolske nábrežie s Troma gráciami (tak volajú budovy Royal Liver Building - jeden z prvých britských mrakodrapov z roku 1911, Port of Liverpool Building a Cunard Building) bolo ešte donedávna súčasťou svetového dedičstva UNESCO.
debata

Pokiaľ ide o kultúrne pamiatky, Veľká Británia patrí medzi veľmoci. Na zozname svetového dedičstva mala zapísaných až 32 miest, čo ju v počte týchto vzácnych lokalít zaradilo na ôsmu priečku vo svete. Teraz jej však jedno miesto ubudlo. Výbor svetového dedičstva UNESCO, ktorý zasadá v čínskom Fu-čou, zo zoznamu totiž vyradil liverpoolske nábrežie.

Britský politik a člen mestskej rady Richard Kemp to označil za „deň hanby pre Liverpool“. „Strata štatútu svetového dedičstva pre naše mesto, aj keď sa očakávala, je veľkou ranou pre naše medzinárodné postavenie a nepochybne sa prejaví na našom cestovnom ruchu a investíciách,“ rozhorčil sa na sociálnej sieti.

Tým, čo tomu neprikladajú veľký význam, pripomenul, ako Liverpoolu pomohlo, keď ho v roku 2004 zapísali do zoznamu svetového dedičstva. Okrem toho, že získali titul Európske hlavné mesto kultúry, to podľa Kempa prispelo aj k tomu, aby sa zmenil medzinárodný pohľad na Liverpool. „Až dovtedy sme pre svet znamenali len Beatles a futbal… Ľudia sa vyhýbali tomu, aby naše mesto navštívili, aby tu žili a investovali,“ vysvetlil politik.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac Benátky sa vyhli zaradeniu na zoznam ohrozených miest svetového dedičstva

Tretí raz v histórii

Napriek výhodám sa však toto veľké prístavné mesto nesnažilo dodržať podmienky UNESCO, hoci organizácia už pred deviatimi rokmi varovala, že ho zo zoznamu vylúči, ak bude naďalej podporovať veľké stavebné projekty zasahujúce do svetového dedičstva.

Aj v júnovej správe UNESCO oznámilo, že chystané stavby obytného a administratívneho komplexu Liverpool Waters, ako aj futbalového štadióna by znamenali stratu námorného a obchodného charakteru mesta, čím by prišlo o svoj status.

Za vyradenie objektu zo zoznamu musia vo výbore hlasovať najmenej dve tretiny z 18 členov, teda 12 delegátov. Vyškrtnutie Liverpoolu podporili trinásti. Výbor upozornil, že britskú vládu viackrát vyzval, aby veci napravila, ale spornú výstavbu aj tak schválili bez ohľadu na verejnú mienku.

Liverpoolska starostka Joanne Andersonová uviedla, že je z rozhodnutia výboru veľmi sklamaná a organizáciu obvinila, že vychádzala z chybných podkladov. Odmietla, že by sa mesto o svoje pamiatky nestaralo – za posledných desať rokov len na ich modernizáciu venovalo vyše 700 miliónov libier. Členom výboru súčasne vyčítala, že aj keď ich pozvala, aby sa so situáciou oboznámili priamo na mieste, nikto neprišiel.

K takým ráznym krokom, ako je vyradenie zo Zoznamu svetového dedičstva, UNESCO inak pristupuje iba veľmi zriedkavo. Vyškrtnutie liverpoolskeho nábrežia je len tretím prípadom v histórii. Prvý raz k tomu došlo v roku 2007, keď vláda v Ománe sama požiadala o vylúčenie rezervácie púštnej antilopy, ktorej územie musela zmenšiť, pretože tam objavili ropu.

O dva roky neskôr zo zoznamu zase vypadlo Labské údolie pri nemeckých Drážďanoch po tom, čo cez rieku postavili most. Podľa UNESCO kazil výhľad na barokové centrum mesta.

Benátsky karneval Foto: Reuters, MANUEL SILVESTRI
Benátky, karneval, Taliansko, masky, Benátsky karneval

Ohrozené Benátky

Zasadnutie výboru, ktoré potrvá do konca júla, môže priniesť i ďalšie zmeny v zaradení svetového dedičstva. Niektorým lokalitám, ako je Veľká koralová bariéra v Austrálii, Budapešť, Údolie Káthmandu v Nepále, sopky na ruskej Kamčatke či oblasť v okolí Ochridského jazera v Albánsku a Severnom Macedónsku, hrozí, že by ich status mohli znížiť.

Austrália dosiahla, že sa o jej slávnom koralovom útese bude hlasovať až o dva roky. Talianska vláda sa preradeniu Benátok na „červený zoznam“ – medzi Lokality Svetového dedičstva v ohrození, kde je teraz 52 miest – v poslednej chvíli vyhla tým, že veľkým námorným krížnikom od augusta zakázala vstup do lagúny mesta.

Matej Rabada Čítajte viac UNESCO ocenilo modrotlač, ale aj ukážkovú tímovú prácu

UNESCO totiž kritizovalo, že zaoceánske lode splodinami znečisťujú vzduch v Benátkach, no zvyšujú aj tlak vody na základy historických budov a ničia citlivý ekosystém lagúny. Nehovoriac o obrovskom nápore turistov – kým obyvateľov mesta nie je ani 60-tisíc, návštevníkov býva až 16 miliónov ročne.

Podľa svetovej organizácie však preradenie k ohrozeným lokalitám nemožno chápať ako trest či varovanie. Ide skôr o spôsob, ako tieto výnimočné miesta zachovať pre ďalšie generácie. Výbor UNESCO zakaždým navrhne konkrétne kroky a odporúčania, ako postupovať, aby sa miesta svetového dedičstva vyhli nebezpečenstvu zničenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO