Zachránili chátrajúcu renesančnú budovu v Oravskom Podzámku

Chátrajúcu renesančnú budovu č. 9 v Oravskom Podzámku obnovili a zreštaurovali. Pamiatka bola až do rekonštrukcie ohrozená, zachrániť sa ju podarilo aj vďaka projektu slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce. Slávnostné otvorenie pamiatky a priľahlých novovybudovaných priestorov sa uskutočnilo v nedeľu popoludní.

26.07.2021 09:00
Oravský Podzámok renesančná budova záchrana Foto: ,
Zrenovovaná renesančná budova Oravského múzea v Oravskom Podzámku.
debata

Celkové náklady na práce predstavovali takmer 1,375 milióna eur. Rekonštrukciou získalo správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava reprezentačno-výstavnú sálu, konzervátorské dielne i interaktívne priestory, ktoré budú prístupné aj pre hendikepovaných ľu­dí.

„Otvárame ďalší turistický produkt, hlavne pre ľudí so špecializovanými potrebami. Pre ľudí, ktorí sa nemôžu dostať do Oravského hradu alebo na Oravskú lesnú železnicu. Obnovili sme renesančný objekt, ktorý dlhé roky chátral. V novom objekte sme vytvorili interaktívne priestory. Nachádzajú sa v nich 3D modely hradu, model lesnej železnice, ľudia sa môžu zabaviť prostredníctvom rôznych hier na stimuláciu zmyslov,“ priblížila na nedeľnej tlačovej konferencii riaditeľka múzea Mária Jagnešáková. Šéfka múzea zhodnotila rekonštrukciu ako veľmi náročnú, pretože ju robili počas lockdownu. Museli požiadať o predĺženie projektu o šesť mesiacov, aj vzhľadom na to, že niektoré materiály dovážali až z Indie.

Vagačov dom Čítajte aj V Detve obnovili Vagačov dom. V budove prvej bryndziarne na Slovensku bude aj múzeum

„Dendrochrono­logický výskum na tráme, ktorý sa nachádza nad vstupným portálom budovy, ukázal, že trámové drevo bolo sťaté v rokoch 1547 až 1548, takže táto renesančná budova pochádza z obdobia Juraja Thurza. Keďže archív vyhorel, nemáme o budove historické zápisy. Vieme však, že keďže tadiaľto prechádzala jantárová cesta, určite to bola mýtnica alebo pivnica,“ dodala.

Múzeum slovenskej dediny Čítajte aj Múzeum slovenskej dediny má novú expozíciu

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová zdôraznila, že oravské múzeum vníma ako veľmi aktívne. Podľa jej slov vedenie múzea hľadá možnosti, ako zveľadiť, skvalitniť a zlepšiť prístup k pamiatkam u všetkých skupín obyvateľov. „To, že majú v správe 17 budov a teraz im pribudla ďalšia, svedčí o tom, že stále majú chuť robiť dobré veci,“ povedala. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravské múzeum #obnova pamiatok #Oravský Podzámok