Giottove fresky, secesná kolónia aj madridský bulvár sú svetové kultúrne dedičstvo UNESCO

Na zoznam svetového dedičstva UNESCO prenikli ďalšie pamiatky. Sú medzi nimi Giottove fresky v Padove, secesná umelecká kolónia v nemeckom Darmstadte, madridský bulvár Paseo del Prado, skalné petroglyfy v Saudskej Arábii či maják Cordouan na juhozápade Francúzska.

26.07.2021 13:28
padova kaplnka giotto Foto:
Súbor Giottových fresiek v kaplnke v Padove.
debata

Umelecká kolónia Mathildenhöhe, ktorú koncom 19. storočia založil hesenský veľkovojvoda Ernst Ludwig, je jedným z najvýznamnejších ucelených súborov secesnej architektúry. Jej hlavným architektom bol Josef Maria Olbrich, rodák z Opavy.

Umelecká kolónia Mathildenhöhe v Nemecku. Foto: UNESCO
dedicstvo unesco nemecko umelecka kolonia Mathildenhoehe Umelecká kolónia Mathildenhöhe v Nemecku.

UNESCO zápisom ocenilo i súbor fresiek zo 14. storočia zo severotalianskej Padovy, z ktorých je najznámejší súbor Giottových malieb z kaplnky rodiny Scrovegniovcov. Predchodca renesančných umelcov tam vytvoril i známu scénu Posledného súdu.

Liverpool Čítajte viac Štatút svetového dedičstva je krehký. UNESCO ho môže odobrať

Francúzsky maják Cordouan pri ústí rieky Gironde do Atlantického oceánu sa na zoznam kultúrneho dedičstva dostal len ako druhý maják. Štyri stovky rokov stará a 68 metrov vysoká stavba stále slúži svojmu účelu.

Bulvár Paseo del Prado v Madride. Foto: Paseo del Prado
dedicstvo uensco madrid bzulvar Paseo del Prado Bulvár Paseo del Prado v Madride.

UNESCO zaradilo na zoznam svetového dedičstva aj madridský bulvár Paseo del Prado i neďaleký madridský park Retiro. Vedenie mesta Madrid pripomenulo, že Paseo del Prado bolo jednou z prvých takýchto promenád v Európe. Nachádzajú sa na nej historické budovy vrátane paláca Palacio de Cibeles, ktorý je v súčasnosti sídlom mestského zastupiteľstva, a budovy španielskej centrálnej banky. Takisto je na tomto bulvári viacero múzeí vrátane múzea a umeleckej galérie Museo del Prado a Múzea kráľovnej Sofie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo UNESCO